adam40.76 Napisano 27 Wrzesień 2015 Autor Napisano 27 Wrzesień 2015 witam szanownych szanownych forumowiczów i proszę o identyfikację monogramu.Dodam iż brak jest jakichkolwiek punc prób itp.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
tyfus Napisano 28 Wrzesień 2015 Napisano 28 Wrzesień 2015 złoty" to póki co jest on w tytule... my poprosimy o więcej info/zdjęć, które potwierdzą (lub nie) że jest on złoty i z jakiego okresu...
adam40.76 Napisano 27 Wrzesień 2015 Autor Napisano 27 Wrzesień 2015 witam szanownych szanownych forumowiczów i proszę o identyfikację monogramu.Dodam iż brak jest jakichkolwiek punc prób itp.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
pawelek Napisano 30 Wrzesień 2015 Napisano 30 Wrzesień 2015 czy litery nie są przypadkiem w lustrzanym odbiciu? jeśli tak to byłby to sygnet pieczętny. na zdjęciu rantu widać niewielkie wżery. niedokładna obróbka albo jeśli nie złoto ślad korozji
pawelek Napisano 30 Wrzesień 2015 Napisano 30 Wrzesień 2015 korona pięciopałkowa wskazuje że właściciel był szlachcicem.
piotr01051989 Napisano 1 Październik 2015 Napisano 1 Październik 2015 to nie jest złoto, jakiś fikcyjny sygnet z epoki, a tak wgl jedna wizyta u jubilera i wszystko wyjaśnione . . .
Gniewkos Napisano 1 Październik 2015 Napisano 1 Październik 2015 Wszyscy sie spuszcacie nad tym z czego jest sygnet, a kolega w ogóle nie pytał o identyfikacje kruszczcu bo widać, że ma to dla niego drugorzędne znaczenie ale jak widać większości złoto robi papkę z mózgu i widzą już tylko złoto lub nie... i zaraz będzie kłótnia o to z czego on jest, że pewnie flas itd....
april_86 Napisano 1 Październik 2015 Napisano 1 Październik 2015 złoto działa na wyobraźnię poszukiwacza z bardzo prozaicznego powodu - jest rzadkie. A jak wiadomo, rzadkie fanty cieszą najbardziej.Może Ty podniecasz się XXw odpustowcami ze szklanym oczkiem - nas kr ęci złoto. Poza tym elementem identyfikacji jest również określenie kruszczu bo to często pomaga w dalszej procedurze. Jeśli złoto - szlachecki, magnacki pierścień, jak cyna, mosiądz - imitacja odpustowa. ProsteJeśli złoto (a wg mnie tak) to szczere gratulcje! marzenie każdego kopacza!
adam40.76 Napisano 5 Październik 2015 Autor Napisano 5 Październik 2015 Dzięki wszystkim za pomoc.Sygnet jest złoty,ostatecznie potwierdził to dziś złotnik.pozdrawiam
pawelek Napisano 3 Październik 2015 Napisano 3 Październik 2015 Adam. Czyżbyś go znalazł w kierunku na Łomżę??? tam są tereny złotonośne....
adam40.76 Napisano 3 Październik 2015 Autor Napisano 3 Październik 2015 w tym kierunku, ale nie w miejscowości na Z.
tyfus Napisano 3 Październik 2015 Napisano 3 Październik 2015 a może pogaduchy to w innym dziale sobie róbcie?to nie dział GG ani innych pierdół z mchu i paproci...
adam40.76 Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Napisano 30 Wrzesień 2015 co do tego czy jest złoty nie mam 100% pewności musi to potwierdzić złotnik bo jak pisałem w poście wyżej brak jest cech jubilerskich.jeżeli chodzi o datowanie to miałem nadzieję że szanowne grono mi pomoże.dodam że podniesiony był w okolicy zambrowa
Edwin Napisano 2 Październik 2015 Napisano 2 Październik 2015 Sam sposób wykonania sygnetu tj. motywy na bokach oraz precyzyjny, głęboki grawer na tarczy zdają się sugerować, że nie jest to raczej odpustowa zabawka. Co jest pewne, na tarczy znajduje się gotycki monogram w lustrzanym odbiciu. Po odciśnięciu w plastelinie powinny ukazać się litery N" oraz I". Być może jest to jakiś trop do dalszych poszukiwań.
april_86 Napisano 30 Wrzesień 2015 Napisano 30 Wrzesień 2015 jeśli wyciągnąłeś go z ziemi to jest złoty, nic innego by się tak nie zachowałojak ciężki to złotokwestia próby
Pytanie
adam40.76
witam szanownych szanownych forumowiczów i proszę o identyfikację monogramu.Dodam iż brak jest jakichkolwiek punc prób itp.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.