Skocz do zawartości
  • 0

złoty sygnet

adam40.76

Pytanie

Napisano

witam szanownych szanownych forumowiczów i proszę o identyfikację monogramu.Dodam iż brak jest jakichkolwiek punc prób itp.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
złoty" to póki co jest on w tytule... my poprosimy o więcej info/zdjęć, które potwierdzą (lub nie) że jest on złoty i z jakiego okresu...
Napisano

witam szanownych szanownych forumowiczów i proszę o identyfikację monogramu.Dodam iż brak jest jakichkolwiek punc prób itp.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Napisano
czy litery nie są przypadkiem w lustrzanym odbiciu? jeśli tak to byłby to sygnet pieczętny. na zdjęciu rantu widać niewielkie wżery. niedokładna obróbka albo jeśli nie złoto ślad korozji
Napisano
Wszyscy sie spuszcacie nad tym z czego jest sygnet, a kolega w ogóle nie pytał o identyfikacje kruszczcu bo widać, że ma to dla niego drugorzędne znaczenie ale jak widać większości złoto robi papkę z mózgu i widzą już tylko złoto lub nie... i zaraz będzie kłótnia o to z czego on jest, że pewnie flas itd....
Napisano
złoto działa na wyobraźnię poszukiwacza z bardzo prozaicznego powodu - jest rzadkie. A jak wiadomo, rzadkie fanty cieszą najbardziej.
Może Ty podniecasz się XXw odpustowcami ze szklanym oczkiem - nas kr ęci złoto.
Poza tym elementem identyfikacji jest również określenie kruszczu bo to często pomaga w dalszej procedurze. Jeśli złoto - szlachecki, magnacki pierścień, jak cyna, mosiądz - imitacja odpustowa. Proste

Jeśli złoto (a wg mnie tak) to szczere gratulcje! marzenie każdego kopacza!
Napisano

co do tego czy jest złoty nie mam 100% pewności musi to potwierdzić złotnik bo jak pisałem w poście wyżej brak jest cech jubilerskich.jeżeli chodzi o datowanie to miałem nadzieję że szanowne grono mi pomoże.dodam że podniesiony był w okolicy zambrowa

Napisano
Sam sposób wykonania sygnetu tj. motywy na bokach oraz precyzyjny, głęboki grawer na tarczy zdają się sugerować, że nie jest to raczej odpustowa zabawka. Co jest pewne, na tarczy znajduje się gotycki monogram w lustrzanym odbiciu. Po odciśnięciu w plastelinie powinny ukazać się litery N" oraz I". Być może jest to jakiś trop do dalszych poszukiwań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie