Skocz do zawartości
  • 0

Jak odczytać szyfr...???

KrzyGos111

Pytanie

Napisano
Witam na obrazie z 1936r zakupionego w Niemczech na targu staroci uszkodziłem tylnią tekturę... okazało się że miał podwójny tył za którym zapisany jest jakiś szyfr.... miej więcej czcionka 14 na formacie a4... na końcu podpis i data tak podejrzewam bo również szyfrem.... same cyfry i literki... odstępy jak na normalnych wyrazach...??? coś poradzicie??/

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam na obrazie z 1936r zakupionego w Niemczech na targu staroci uszkodziłem tylnią tekturę... okazało się że miał podwójny tył za którym zapisany jest jakiś szyfr.... miej więcej czcionka 14 na formacie a4... na końcu podpis i data tak podejrzewam bo również szyfrem.... same cyfry i literki... odstępy jak na normalnych wyrazach...??? coś poradzicie??/
Napisano
Tak by być w porządku to nie jest forum kryptologiczne wiec raczej nikt Ci nie pomoże ale systemów szyfrowania jest setki jak nie tysiące, jedna z najbardziej znanych to książka jako klucz i strony, wiersze, litery w linii. ten szyfr jednak na taki nie wygląda. Trzeba znać klucz albo mieć punkt zaczepienia.
Napisano
Kluczem czasem jest zmieniona kolejność liter alfabetu. Można założyć, że w podpisie będzie data np X.1937 poszukaj takiej grupy i przypasuj 193 będzie punktem zaczepienia. Powodzenia w zabawie.
Napisano
Może to szyfr gamma? Napisz coś więcej o tym obrazie i szyfrze, a przede wszystkim pokaż je. Ja rozumiem że ze względów bezpieczeństwa nie chcesz przekazywać szyfru, ale w ten sposób nikt ci nie pomoże. Kiedy powstał ten szyfr? Musisz sprawdzić przede wszystkim jakie szyfry były stosowane przez Niemców w tamtym okresie. Mogą to być wskazówki do jakiejś skrytki.
Napisano
Jest szansa… Uważnie oglądaj od 9;00 do 9;40. Https://www.youtube.com/watch?V=6BjnW7WiadU. Coś mi się wydaje, że na długo spędzi Ci to sen z powiek.
Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie