darbar75 Posted August 23, 2015 Author Posted August 23, 2015 Znajomy znalazł takie 2 kamienie" na wyspach wiślanych na Mazowszu. W ubiegłym roku i teraz niedawno. Materiał lekki i brudzi, jak węgiel.Poszukuje informacji co to może być. Wszystkie sugestie i tropy będą mile widziane :-)
Luckey13 Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 Znak dla mnie wygląda jak monogram liter cyrylicy Ю" i Р", poza tym nie wiem co to jest ;)Ten drugi kamyk był identyczny?
jojas Posted August 26, 2015 Posted August 26, 2015 Pewnie jak zwykle walnę jak wół do karety, ale jak na znaki ryte są zbyt równe. Czy nie jest to wykonane z ebonitu lub czegoś podobnego?
matrix14xxx Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 Resztka brykietu jakim kiedyś paliło się w piecu?
and_andrzej Posted August 26, 2015 Posted August 26, 2015 Producenci brykietów często sygnowali swoje produkty swoimi oznaczeniami. Żeby cokolwiek powiedzieć o tym fragmencie warto sprawdzić twardość materiału/skały - czy da się zarysować nożem. I jaką to ma w ogóle wielkość.
sonicsquad Posted August 26, 2015 Posted August 26, 2015 Zauważcie charakterystyczne strzałki po obu stronach. Wskazują w przeciwnych kierunkach. Po co na brykiecie te oznaczenia?
matrix14xxx Posted August 26, 2015 Posted August 26, 2015 Dawno temu przeczesywałem wrocławskie gruzowiska przy okazjii prowadzonych robót.Byłem młody a budowy były z reguły słabo ogrodzone i nie pilnowane po południu i w niedziele.Brykiety to częste znalezisko w zawalonych piwnicach.Miały one sygnatury często z fantazyjnymi ozdobnikami.
darbar75 Posted August 23, 2015 Author Posted August 23, 2015 Drugi kamyk jest identyczny. Rozważaliśmy już ten brykiet, ale jakoś to sygnowanie inspiruje do dalszych poszukiwań :-)Czy to może być jakieś pismo? A ta strzałka? Też może być tropem... Tylko do czego? :-)
Luckey13 Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 A co to ma wspólnego z runami? ;pJuż prędzej ten brykiet, choć brykiet zazwyczaj jest w kształcie kostek, sztabek etc, brykiet do grilla ma taki kształt, ale to na pewno nie jest brykiet grillowy, mi bardziej wygląda na węgiel, niż brykiet.No i w przypadku brykietu widać, że to sprasowany miał węglowy.
milo_Krosno Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 A moze gmerki.Ciekawe te wegielki badz kamienie.
Question
darbar75
Znajomy znalazł takie 2 kamienie" na wyspach wiślanych na Mazowszu. W ubiegłym roku i teraz niedawno. Materiał lekki i brudzi, jak węgiel.
Poszukuje informacji co to może być. Wszystkie sugestie i tropy będą mile widziane :-)
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.