darbar75 Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Napisano 23 Sierpień 2015 Znajomy znalazł takie 2 kamienie" na wyspach wiślanych na Mazowszu. W ubiegłym roku i teraz niedawno. Materiał lekki i brudzi, jak węgiel.Poszukuje informacji co to może być. Wszystkie sugestie i tropy będą mile widziane :-)
K.O.P. Napisano 26 Sierpień 2015 Napisano 26 Sierpień 2015 ok ale po co robić sygnatury na brykiecie? ;)
Luckey13 Napisano 23 Sierpień 2015 Napisano 23 Sierpień 2015 Znak dla mnie wygląda jak monogram liter cyrylicy Ю" i Р", poza tym nie wiem co to jest ;)Ten drugi kamyk był identyczny?
jojas Napisano 26 Sierpień 2015 Napisano 26 Sierpień 2015 Pewnie jak zwykle walnę jak wół do karety, ale jak na znaki ryte są zbyt równe. Czy nie jest to wykonane z ebonitu lub czegoś podobnego?
matrix14xxx Napisano 23 Sierpień 2015 Napisano 23 Sierpień 2015 Resztka brykietu jakim kiedyś paliło się w piecu?
and_andrzej Napisano 26 Sierpień 2015 Napisano 26 Sierpień 2015 Producenci brykietów często sygnowali swoje produkty swoimi oznaczeniami. Żeby cokolwiek powiedzieć o tym fragmencie warto sprawdzić twardość materiału/skały - czy da się zarysować nożem. I jaką to ma w ogóle wielkość.
sonicsquad Napisano 26 Sierpień 2015 Napisano 26 Sierpień 2015 Zauważcie charakterystyczne strzałki po obu stronach. Wskazują w przeciwnych kierunkach. Po co na brykiecie te oznaczenia?
matrix14xxx Napisano 26 Sierpień 2015 Napisano 26 Sierpień 2015 Dawno temu przeczesywałem wrocławskie gruzowiska przy okazjii prowadzonych robót.Byłem młody a budowy były z reguły słabo ogrodzone i nie pilnowane po południu i w niedziele.Brykiety to częste znalezisko w zawalonych piwnicach.Miały one sygnatury często z fantazyjnymi ozdobnikami.
darbar75 Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Napisano 23 Sierpień 2015 Drugi kamyk jest identyczny. Rozważaliśmy już ten brykiet, ale jakoś to sygnowanie inspiruje do dalszych poszukiwań :-)Czy to może być jakieś pismo? A ta strzałka? Też może być tropem... Tylko do czego? :-)
Luckey13 Napisano 25 Sierpień 2015 Napisano 25 Sierpień 2015 A co to ma wspólnego z runami? ;pJuż prędzej ten brykiet, choć brykiet zazwyczaj jest w kształcie kostek, sztabek etc, brykiet do grilla ma taki kształt, ale to na pewno nie jest brykiet grillowy, mi bardziej wygląda na węgiel, niż brykiet.No i w przypadku brykietu widać, że to sprasowany miał węglowy.
milo_Krosno Napisano 25 Sierpień 2015 Napisano 25 Sierpień 2015 A moze gmerki.Ciekawe te wegielki badz kamienie.
Pytanie
darbar75
Znajomy znalazł takie 2 kamienie" na wyspach wiślanych na Mazowszu. W ubiegłym roku i teraz niedawno. Materiał lekki i brudzi, jak węgiel.
Poszukuje informacji co to może być. Wszystkie sugestie i tropy będą mile widziane :-)
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.