Skocz do zawartości
  • 0

kamień ze znakami

darbar75

Pytanie

Napisano

Znajomy znalazł takie 2 kamienie" na wyspach wiślanych na Mazowszu. W ubiegłym roku i teraz niedawno. Materiał lekki i brudzi, jak węgiel.
Poszukuje informacji co to może być. Wszystkie sugestie i tropy będą mile widziane :-)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pewnie jak zwykle walnę jak wół do karety, ale jak na znaki ryte są zbyt równe. Czy nie jest to wykonane z ebonitu lub czegoś podobnego?
Napisano
Producenci brykietów często sygnowali swoje produkty swoimi oznaczeniami. Żeby cokolwiek powiedzieć o tym fragmencie warto sprawdzić twardość materiału/skały - czy da się zarysować nożem. I jaką to ma w ogóle wielkość.
Napisano
Dawno temu przeczesywałem wrocławskie gruzowiska przy okazjii prowadzonych robót.Byłem młody a budowy były z reguły słabo ogrodzone i nie pilnowane po południu i w niedziele.
Brykiety to częste znalezisko w zawalonych piwnicach.Miały one sygnatury często z fantazyjnymi ozdobnikami.
Napisano
Drugi kamyk jest identyczny.
Rozważaliśmy już ten brykiet, ale jakoś to sygnowanie inspiruje do dalszych poszukiwań :-)
Czy to może być jakieś pismo? A ta strzałka? Też może być tropem... Tylko do czego? :-)
Napisano
A co to ma wspólnego z runami? ;p
Już prędzej ten brykiet, choć brykiet zazwyczaj jest w kształcie kostek, sztabek etc, brykiet do grilla ma taki kształt, ale to na pewno nie jest brykiet grillowy, mi bardziej wygląda na węgiel, niż brykiet.
No i w przypadku brykietu widać, że to sprasowany miał węglowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie