Skocz do zawartości
  • 0

Cyrkiel mosiądz 6 cm długości

gbatistuta

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
to co się z nim stało to tzw. odcynkowanie
http://iim.p.lodz.pl/media/materialy/lab-korozji2/3.k..pdf
albo wysoka temperatura albo kiepska gleba, no abo i to i to
szkoda sprzedawać takie rzeczy, kokosów na tym nie zarobisz - tym bardziej że to szrot
lepiej oddaj do muzeum, może być historyczna gradka
pozdr
Napisano
Mały,Ty dostałeś za to że pytałeś o cenę na allegro:)

Visku,nie wiem,może to z wiekiem przychodzi ale czasem aż się nie chce takich postów odkrywać:)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 22:28 17-08-2015
Napisano
Patrz Weles, taką sensacje w Krakowie zrobili a cyrklów jak mrówków. Co do materiału to na 100% mosiądz. Wygląd to wynik działania wysokich temp - pewnie pożar. Kolega gbatistuta zapewne go rozsunął, bo widać na wewnętrznej stronie nóżki zdrowy metal (się zapewne uchował w ogniu bo cyrkiel mógł być wtedy był złożony). Gratulacje bo fant bardzo ciekawy.
Pozdr
Napisano
Wygląd to wynik działania wysokich temp - pewnie pożar"

Ta,pewnie ten pożar na kuchence gazowej.Gbatistuta sprawdź czy toto magnes przyciąga nim pojawi się następny Sherlock teoretyk(nie wyłączając moich wpisów:)
Napisano
Tu nie trzeba być detektywem aby dostrzec zielonkawy kolor metalu, przy wewnętrznej stronie ramienia cyrkla. Tak na marginesie te typy (przełom 16-17w) leciały w mosiądzu i nie widziałem żelaznego (no chyba że z końcówkami ramion żelaznymi) ale te bodajże to był już 17w i wzwyż. Oczywiście były też i żelazne dużo, dużo wcześniejsze ale to już zupełnie inna bajka.
Napisano
amkk masz rację to jest mosiądz a czy po pożarze tego nie wiem ale niedawno wyszło z ziemi,pytanie o wartość mogło kogoś urazić ale no cóż bezczelnie mam w planach sprzedać cyrkiel bo nie zbieram tego typu rzeczy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie