witas03 Napisano 18 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2015 Informujemy, że w dniu 13 lipca w miejscowości Krężoły odbyła się ekshumacja zwłok żołnierzy niemieckich poległych w czasie II wojny światowej. Do prac sondażowo-ekshumacyjnych przystąpiła Pracownia Badań Historycznych i Archeologicznych POMOST z Poznania. Wydobyto 3 żołnierzy w wieku 18-25 lat. Znaleziono także obrączkę, buty, guziki, grzebień, lusterko, chełmy, buty.http://www.ryczywol.pl/aktualnosci/13-lipca-odbyla-sie-ekshumacja-zwlok.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemedar Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 chełmy" też były? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonpiotrus Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 A pochowanych tam żołnierzy września,których groby częściowo zresztą wypłukała już Wisła niema kto ekshumować,ot taka polska rzeczywistość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witas03 Napisano 18 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2015 Kolego wonpiotrus miejscowość Ryczywół pow. Obornicki (WLKP) Wisła tam nie płynie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonpiotrus Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 Mój błąd, przepraszam, i nie zrozum mnie źle bo dla fundacji Pomost też ukłony za to co robią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 No robią , robią. Rok temu dostali cynk na grób. Woda wypłukuje kości. I co? I nic. Od roku się nie odezwali. Może dla tego że pod Gdańskiem? Za daleko?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonpiotrus Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 Być może że za daleko... Na zgłoszenie z okolic Rzeszowa dotyczące grobu dwóch niemieckich motocyklistów ze zwiadu też nikt nie odpowiedział. Na razie niemieckich grobów nie brakuje więc działają tam gdzie bliżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojedenmostzadaleko Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 Czyżby kopacze z Wielkopolski nauczyli się w końcu robić ekshumację tak jak się należy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 wonpiotrus w latach 90ych miałem przyjemność z panią prezes fundacji Pamięć chodziło w sumie o parę miejsc nie o dwóch czy trzech ale około 90-110 ? żołnierzy w 3 miejscach, w rozmowie telefonicznej prawie mnie zrównał z błotem że śmiem do niej wydzwaniać jak oni już plan wykonali na ten rok- dalej się nie będę rozpisywał sprawa była już tu kiedyś poruszana - po tej rozmowie odeszły mi wody do kontaktu z nimi i z jakąkolwiek inną fundacją i do dalszych poszukiwań i namierzania takich tematów , drut ze znakami tożsamości które dostałem od syna Sołtysa który ich zakopywał wysłałem bezpośrednio do Berlina -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojedenmostzadaleko Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Potwierdzam słowa wonpiotrusa.Kiedyś dałem cynka do Pamieci" prosząc tylko o poinformowanie mnie o terminie ekshumacji.Przeliczyłem się.Przyjechali goście z Poznania wykopali i tyle.Ja dowiedziałem się 2 miesiące póżniej i to całkiem przypadkiem.Teraz też mam miejscówke" po stronie Wielkopolski z prawdopodobnie 40 soldatami ale nie wiem czy wogule warto zgłaszać.Człowiek za info chciałby chociaż popatrzeć na takie prace a oni mają to gdzieś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herzog Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Do samego Berlina?fiu fiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginerus Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 A wiecie ile dostają za jednego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 Na części już się raczej nie nadają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Sierpień 2015 Share Napisano 14 Sierpień 2015 wysłałem bezpośrednio do Berlina"i co w tym Berlinie niby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.