Skocz do zawartości
  • 0

krzyż żelazny

peter.p69

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tego co tu zostało napisane(link), wynika iż pod koniec Iwś wykonywano krzyże z czernionego mosiądzu.

Rozdział: Eisernes Kreuz 1914 - Żelazny Krzyż 1914 (EK 1914)

Cytat: W trakcie trwania wojny, zmieniała się jakość wykonania EK I i EK II. Pod koniec wojny Krzyż Żelazny był wykonywany z mosiądzu (poczerniony) z platerowaną srebrna obwódką"

Link: http://www.dws-xip.pl/reich/EK/EK.html
Napisano
Ale cynk a mosiądz to jednak pewna różnica ....
Gdzieś czytałem , że podczas WWII przyznawano krzyże z mosiężnym środkiem dla załóg okrętów - ponoć chodziło o korozję w słóno wodnym środowisku. Ale ile w tym prawdy to nie wiem , choć widziałem w życiu ze 3 z takimi środkami
Napisano
Pod koniec wojny kiedy brakowało kruszcu, wykorzystywano cynk do produkcji obwódki, którą potem srebrzono a rdzeń z tego co wiem był wykonany z żeliwa lub w mniejszej ilości z mosiądzu.
Napisano
Z tego co wiem to cynkowe rdzenie były wykorzystywane ale znacznie później (około 100 lat) dlatego dziwi mnie, że upierasz się nad cynkiem. No ale omnibusem nie jestem więc mogę się mylić. pzdr
Napisano
upierasz sie przy cynku ? nie rozumiem jesli jest z cynku to nie z żelaza ... w jakich latach je robili jak wiesz podziel sie ... ten krzyż został znaleziony w ziemi i koroduje jak cynk nie jak żelazo pozdrawiam
Napisano
Kolega się upiera przy tym żelazie przecież napisałem ze z cynku, szkołę skończyłem i wiem, umiem rozpoznać poszczególne metale ... pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie