peter.p69 Napisano 28 Czerwiec 2015 Autor Napisano 28 Czerwiec 2015 witam mam do identyfikacji krzyż żelazny środek jest cynkowy spotkał ktoś kiedyś taki prosze o pomoc w identyfikacjiii...
zozu Napisano 29 Czerwiec 2015 Napisano 29 Czerwiec 2015 Z tego co tu zostało napisane(link), wynika iż pod koniec Iwś wykonywano krzyże z czernionego mosiądzu.Rozdział: Eisernes Kreuz 1914 - Żelazny Krzyż 1914 (EK 1914) Cytat: W trakcie trwania wojny, zmieniała się jakość wykonania EK I i EK II. Pod koniec wojny Krzyż Żelazny był wykonywany z mosiądzu (poczerniony) z platerowaną srebrna obwódką"Link: http://www.dws-xip.pl/reich/EK/EK.html
dimmu66 Napisano 29 Czerwiec 2015 Napisano 29 Czerwiec 2015 Ale cynk a mosiądz to jednak pewna różnica ....Gdzieś czytałem , że podczas WWII przyznawano krzyże z mosiężnym środkiem dla załóg okrętów - ponoć chodziło o korozję w słóno wodnym środowisku. Ale ile w tym prawdy to nie wiem , choć widziałem w życiu ze 3 z takimi środkami
peter.p69 Napisano 28 Czerwiec 2015 Autor Napisano 28 Czerwiec 2015 witam mam do identyfikacji krzyż żelazny środek jest cynkowy spotkał ktoś kiedyś taki prosze o pomoc w identyfikacjiii...
peter.p69 Napisano 28 Czerwiec 2015 Autor Napisano 28 Czerwiec 2015 wiem że z czasów Frederyka ale czy nie powinnien być żelazny nigdzie nie znalazłem info. na temat krzyży z cynkowym środkiem ...
zozu Napisano 29 Czerwiec 2015 Napisano 29 Czerwiec 2015 Jednak z cynku też robiono.http://shop.andersonmilitaria.co.uk/WW1-Iron-Cross-II-Class-zinc-core
ManyFace Napisano 29 Czerwiec 2015 Napisano 29 Czerwiec 2015 Pod koniec wojny kiedy brakowało kruszcu, wykorzystywano cynk do produkcji obwódki, którą potem srebrzono a rdzeń z tego co wiem był wykonany z żeliwa lub w mniejszej ilości z mosiądzu.
ManyFace Napisano 28 Czerwiec 2015 Napisano 28 Czerwiec 2015 Jak poznałeś, że to cynk? Masz 100% pewności? Ja tam widzę rdzę.
peter.p69 Napisano 28 Czerwiec 2015 Autor Napisano 28 Czerwiec 2015 no rdzy to tam kolego nie ma 15 lat też nie mam metal rie utlenia tak ja ma to miejsce przy cynku , niesmiertelnikach czy blachach cynkowych
ManyFace Napisano 28 Czerwiec 2015 Napisano 28 Czerwiec 2015 Z tego co wiem to cynkowe rdzenie były wykorzystywane ale znacznie później (około 100 lat) dlatego dziwi mnie, że upierasz się nad cynkiem. No ale omnibusem nie jestem więc mogę się mylić. pzdr
peter.p69 Napisano 29 Czerwiec 2015 Autor Napisano 29 Czerwiec 2015 upierasz sie przy cynku ? nie rozumiem jesli jest z cynku to nie z żelaza ... w jakich latach je robili jak wiesz podziel sie ... ten krzyż został znaleziony w ziemi i koroduje jak cynk nie jak żelazo pozdrawiam
peter.p69 Napisano 30 Czerwiec 2015 Autor Napisano 30 Czerwiec 2015 Kolega się upiera przy tym żelazie przecież napisałem ze z cynku, szkołę skończyłem i wiem, umiem rozpoznać poszczególne metale ... pozdrawiam
Pytanie
peter.p69
witam mam do identyfikacji krzyż żelazny środek jest cynkowy spotkał ktoś kiedyś taki prosze o pomoc w identyfikacjiii...
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.