Skocz do zawartości

pieczęć herbowa

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najbardziej, to Grzymała. Nie pokazałeś całości (uchwytu), a sama pieczęć nie ma szczególnych cech stylowych, poza trochę nieoczywistym klejnotem, więc trudno wypowiadać się na 100%. Teraz jak miałbym typować, to powiedziałbym ok. 1750 (i raczej w górę, niż w dół).

Pzdr

Bo rodzinę się szuka po nazwisku a nie imieniu."

Uważasz, że zawsze najpierw zapisywano imię, potem nazwisko? Bo mnie się wydaje, że to stosunkowo nowa zasada, przynajmniej patrząc tak 50- 100 lat wstecz.

No właśnie mam problem z dopasowaniem tych rodzin.W książce Ziemiaństwo Wielkopolskie" A. Kwileckiego znalazłem tylko 2 rodziny herbu Grzymała - Niegolewscy i Potuliccy ale to nie bardzo pasuje do liter na pieczęci.

Zawsze po polsku pisało się najpierw imię, a potem nazwisko. Odwrotna kolejność to zwyczaj urzędniczy, ułatwiający porządkowanie nazwisk alfabetycznie. Trzeba go tępić (jak i biurokrację). W Czechach i we Włoszech spotkać można kolejność odwrotną, ale nie jest to tam regułą.

Nazwisk szukaj w herbarzach (np. Niesieckiego), a nie w mniej lub bardziej popularnej literaturze.

Pzdr

Zasada zasadą, ale pieczątka to nie literatura, i mogła odwzorowywać zwyczaj. Ale nie to jest najistotniejsze, chciałem tylko powiedzieć, że szukając w zestawieniach szlachty z najbliższej okolicy, trzeba brać pod uwagę obydwie opcje zapisu aby postarać się dopasować właściciela. Nigdy nie będzie 100% pewności identyfikacji właściciela, chyba, że pieczątka znaleziona np. w ruinach dworku itp. (a nie np. na starej drodze). Podobno ten herb był popularny w Wielkopolsce, więc książka w której sprawdzałeś raczej w tej materii nie pomoże.

Na początek, jeśli masz cierpliwość, spróbuj znaleźć wspólne nazwiska w tych zestawieniach (na T ale G jednak też), będzie może jakiś punkt zaczepienia, ale oczywiście nie wyczerpie to wszystkich możliwości ustalenia właściciela
http://www.bkpan.poznan.pl/test.htm
http://platine.pl/herby/herb,grzymala,3147.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie