bartblazej Posted April 22, 2015 Author Share Posted April 22, 2015 Witam, co to jest dokładnie za wpinka, odznaczenie? Widoczne liście dębu, śmigło, skrzydła, niestety połamana i pogięta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartblazej Posted April 22, 2015 Author Share Posted April 22, 2015 Druga strona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOJTARAK Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Witam, taki sam bączek znaleziony w północnej Polsce - obstawiam coś z pierwszej wojny ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Śmigiełko i skrzydła - Imperialne Lotnictwo Rosji. Przed i w okresie I WŚ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Sedco Express > jesteś pewien, że to carska Rosja ??Właśnie przejrzałem dokładnie książkę (okładka na zdjęciu) i czegoś nawet podobnego do przedmiotów na zdjęciach nie znalazłem. Jeżeli jesteś pewien opinii prosimy o więcej informacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Nie była to odznaka pilota czy tez innej specjalności lotniczej a odznaka rodzaju wojsk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Na zdjęciu lotnicy ukraińscy - instruktorzy w NSP w Bydgoszczy 1921 r. Na rękawach śmigiełka (oznaczenie przejęte z lotnictwa carskiej Rosji.Takie oznaczenie lotnictwa noszono również w ZSRR. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 ZSRR - II WŚ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Wpinka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Wybacz Sedco Express ale Twoje wyjaśnienia mnie nie przekonują. Usiłujemy zidentyfikować przedmiot o określonym kształcie, formie i treści. Pokazałeś jedynie odznaki ze śmigłem i skrzydłami czyli motywem dość popularnym w początkowych latach istnienia lotnictwa (później zresztą także). Motyw ten był wykorzystywany w lotnictwie kilku państw. Oto kilka przykładów:- USA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 - USA 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 - USA 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 - USA 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 - USA 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Francja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 - Niemcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 - ZSRR (Aerofłot)Nadal jednak nie jest to opisywany przedmiot więc szukamy dalej ;)pzdr.Alkali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Alkali - tak masz rację. Śmigło i skrzydełka jako symbol wojsk lotniczych występują w wielu krajach.Nie ulega wątpliwości, że jest to bączek z czapki członka personelu wojsk lotniczych.Na drugim zdjęciu na dole jest orzeł, powiedzmy, że w miarę podobny do tych pokazanych.Zastanawia mnie tylko obramowanie po bokach z liści (dębowych ?)co może sugerować Niemcy, Austro-Węgry ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 Taka sama z terenu Westerplatte. Wg mnie niemiecka.<http://historia.trojmiasto.pl/Zaprezentowano-znaleziska-archeologiczne-z-Westerplatte-n108517.html> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 <Zaprezentowano znaleziska archeologiczne z ... - Trojmiasto.pl> Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 http://historia.trojmiasto.pl/Zaprezentowano-znaleziska-archeologiczne-z-Westerplatte-n108517.html#fb_id:gp1:284468,pozycja:0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 może ciut pomogłem :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOJTARAK Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 To jest dokładnie ten sam egzemplarz wpinki" (zaprezentowany przeze mnie na początku wątku i ten z artykułu o WST) - po prostu zdjęcia są sprzed i po konserwacji; Skłaniam się ku cesarskim Niemcom - wg mnie w tej wpince brakuje zwieńczenia z korony na górze - trzeba też rozpracować znaczenie różnych układów liści w wieńcach - Bawarskie odznaczenie to nie jest (takie jak na zdjęciu obok) ale sądzę, że jesteśmy coraz bliżej;Wszystkiego najlepszego na Święta,pozdrawiamW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirit of Warsaw Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Polska też... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirit of Warsaw Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 ...m. in. na Krzyżu Harcerskim też widnieje wieniec dębowo-laurowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.