bartblazej Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Napisano 22 Kwiecień 2015 Witam, co to jest dokładnie za wpinka, odznaczenie? Widoczne liście dębu, śmigło, skrzydła, niestety połamana i pogięta.
WOJTARAK Napisano 15 Listopad 2016 Napisano 15 Listopad 2016 Witam, taki sam bączek znaleziony w północnej Polsce - obstawiam coś z pierwszej wojny ?
Sedco Express Napisano 16 Listopad 2016 Napisano 16 Listopad 2016 Śmigiełko i skrzydła - Imperialne Lotnictwo Rosji. Przed i w okresie I WŚ.
Alkali Napisano 17 Listopad 2016 Napisano 17 Listopad 2016 Sedco Express > jesteś pewien, że to carska Rosja ??Właśnie przejrzałem dokładnie książkę (okładka na zdjęciu) i czegoś nawet podobnego do przedmiotów na zdjęciach nie znalazłem. Jeżeli jesteś pewien opinii prosimy o więcej informacji.
Sedco Express Napisano 19 Listopad 2016 Napisano 19 Listopad 2016 Nie była to odznaka pilota czy tez innej specjalności lotniczej a odznaka rodzaju wojsk.
Sedco Express Napisano 19 Listopad 2016 Napisano 19 Listopad 2016 Na zdjęciu lotnicy ukraińscy - instruktorzy w NSP w Bydgoszczy 1921 r. Na rękawach śmigiełka (oznaczenie przejęte z lotnictwa carskiej Rosji.Takie oznaczenie lotnictwa noszono również w ZSRR.
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Napisano 19 Listopad 2016 Wybacz Sedco Express ale Twoje wyjaśnienia mnie nie przekonują. Usiłujemy zidentyfikować przedmiot o określonym kształcie, formie i treści. Pokazałeś jedynie odznaki ze śmigłem i skrzydłami czyli motywem dość popularnym w początkowych latach istnienia lotnictwa (później zresztą także). Motyw ten był wykorzystywany w lotnictwie kilku państw. Oto kilka przykładów:- USA
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Napisano 19 Listopad 2016 - ZSRR (Aerofłot)Nadal jednak nie jest to opisywany przedmiot więc szukamy dalej ;)pzdr.Alkali
Sedco Express Napisano 20 Listopad 2016 Napisano 20 Listopad 2016 Alkali - tak masz rację. Śmigło i skrzydełka jako symbol wojsk lotniczych występują w wielu krajach.Nie ulega wątpliwości, że jest to bączek z czapki członka personelu wojsk lotniczych.Na drugim zdjęciu na dole jest orzeł, powiedzmy, że w miarę podobny do tych pokazanych.Zastanawia mnie tylko obramowanie po bokach z liści (dębowych ?)co może sugerować Niemcy, Austro-Węgry ?
Sedco Express Napisano 23 Grudzień 2016 Napisano 23 Grudzień 2016 Taka sama z terenu Westerplatte. Wg mnie niemiecka.<http://historia.trojmiasto.pl/Zaprezentowano-znaleziska-archeologiczne-z-Westerplatte-n108517.html>
Sedco Express Napisano 23 Grudzień 2016 Napisano 23 Grudzień 2016 <Zaprezentowano znaleziska archeologiczne z ... - Trojmiasto.pl>
torba5 Napisano 23 Grudzień 2016 Napisano 23 Grudzień 2016 http://historia.trojmiasto.pl/Zaprezentowano-znaleziska-archeologiczne-z-Westerplatte-n108517.html#fb_id:gp1:284468,pozycja:0
WOJTARAK Napisano 24 Grudzień 2016 Napisano 24 Grudzień 2016 To jest dokładnie ten sam egzemplarz wpinki" (zaprezentowany przeze mnie na początku wątku i ten z artykułu o WST) - po prostu zdjęcia są sprzed i po konserwacji; Skłaniam się ku cesarskim Niemcom - wg mnie w tej wpince brakuje zwieńczenia z korony na górze - trzeba też rozpracować znaczenie różnych układów liści w wieńcach - Bawarskie odznaczenie to nie jest (takie jak na zdjęciu obok) ale sądzę, że jesteśmy coraz bliżej;Wszystkiego najlepszego na Święta,pozdrawiamW.
Spirit of Warsaw Napisano 5 Czerwiec 2017 Napisano 5 Czerwiec 2017 ...m. in. na Krzyżu Harcerskim też widnieje wieniec dębowo-laurowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.