bartblazej Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Witam, co to jest dokładnie za wpinka, odznaczenie? Widoczne liście dębu, śmigło, skrzydła, niestety połamana i pogięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartblazej Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJTARAK Napisano 15 Listopad 2016 Share Napisano 15 Listopad 2016 Witam, taki sam bączek znaleziony w północnej Polsce - obstawiam coś z pierwszej wojny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Listopad 2016 Share Napisano 16 Listopad 2016 Śmigiełko i skrzydła - Imperialne Lotnictwo Rosji. Przed i w okresie I WŚ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Listopad 2016 Share Napisano 17 Listopad 2016 Sedco Express > jesteś pewien, że to carska Rosja ??Właśnie przejrzałem dokładnie książkę (okładka na zdjęciu) i czegoś nawet podobnego do przedmiotów na zdjęciach nie znalazłem. Jeżeli jesteś pewien opinii prosimy o więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 Nie była to odznaka pilota czy tez innej specjalności lotniczej a odznaka rodzaju wojsk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 Na zdjęciu lotnicy ukraińscy - instruktorzy w NSP w Bydgoszczy 1921 r. Na rękawach śmigiełka (oznaczenie przejęte z lotnictwa carskiej Rosji.Takie oznaczenie lotnictwa noszono również w ZSRR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 ZSRR - II WŚ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 Wpinka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 Wybacz Sedco Express ale Twoje wyjaśnienia mnie nie przekonują. Usiłujemy zidentyfikować przedmiot o określonym kształcie, formie i treści. Pokazałeś jedynie odznaki ze śmigłem i skrzydłami czyli motywem dość popularnym w początkowych latach istnienia lotnictwa (później zresztą także). Motyw ten był wykorzystywany w lotnictwie kilku państw. Oto kilka przykładów:- USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 - USA 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 - USA 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 - USA 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 - USA 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 Francja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 - Niemcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 19 Listopad 2016 Share Napisano 19 Listopad 2016 - ZSRR (Aerofłot)Nadal jednak nie jest to opisywany przedmiot więc szukamy dalej ;)pzdr.Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 20 Listopad 2016 Share Napisano 20 Listopad 2016 Alkali - tak masz rację. Śmigło i skrzydełka jako symbol wojsk lotniczych występują w wielu krajach.Nie ulega wątpliwości, że jest to bączek z czapki członka personelu wojsk lotniczych.Na drugim zdjęciu na dole jest orzeł, powiedzmy, że w miarę podobny do tych pokazanych.Zastanawia mnie tylko obramowanie po bokach z liści (dębowych ?)co może sugerować Niemcy, Austro-Węgry ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 23 Grudzień 2016 Share Napisano 23 Grudzień 2016 Taka sama z terenu Westerplatte. Wg mnie niemiecka.<http://historia.trojmiasto.pl/Zaprezentowano-znaleziska-archeologiczne-z-Westerplatte-n108517.html> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 23 Grudzień 2016 Share Napisano 23 Grudzień 2016 <Zaprezentowano znaleziska archeologiczne z ... - Trojmiasto.pl> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 23 Grudzień 2016 Share Napisano 23 Grudzień 2016 http://historia.trojmiasto.pl/Zaprezentowano-znaleziska-archeologiczne-z-Westerplatte-n108517.html#fb_id:gp1:284468,pozycja:0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 23 Grudzień 2016 Share Napisano 23 Grudzień 2016 może ciut pomogłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJTARAK Napisano 24 Grudzień 2016 Share Napisano 24 Grudzień 2016 To jest dokładnie ten sam egzemplarz wpinki" (zaprezentowany przeze mnie na początku wątku i ten z artykułu o WST) - po prostu zdjęcia są sprzed i po konserwacji; Skłaniam się ku cesarskim Niemcom - wg mnie w tej wpince brakuje zwieńczenia z korony na górze - trzeba też rozpracować znaczenie różnych układów liści w wieńcach - Bawarskie odznaczenie to nie jest (takie jak na zdjęciu obok) ale sądzę, że jesteśmy coraz bliżej;Wszystkiego najlepszego na Święta,pozdrawiamW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 3 Czerwiec 2017 Share Napisano 3 Czerwiec 2017 Polska też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 5 Czerwiec 2017 Share Napisano 5 Czerwiec 2017 ...m. in. na Krzyżu Harcerskim też widnieje wieniec dębowo-laurowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.