Skocz do zawartości

Stare zdjęcia - przechowywanie i ekspozycja

Teoretyk5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Posiadam pewną ilość starych zdjęć i pocztówek, które obecnie są wyeksponowane w antyramie ze szklaną szybą. Antyrama wisi w salonie i nie jest wystawiona na światło słoneczne.
Czy te zdjęcia są bezpieczne, czy lepiej przenieść je do albumów?
Napisano
Znaczenie, poza nasłonecznieniem ma jeszcze np temperatura i wilgotność...

Dwa- jeśli w album, to też musisz zwrócić uwagę, z jakiego materiału/plastiku jest wykonany.

Znaczenie ma również papier, w który opakujesz fotografie/przełożysz poszczególne egzemplarze...
Napisano
Szklana kula mi podpowiada, że nie wie :-(

Jeśli wisi np koło kominka czy grzejnika, to dużo lepiej im będzie w albumie- byle sensownym.

Ja swoje" zdjęcia trzymam w kopertach, którymi wypchane są kartony po butach czy plastikowe pojemniki made in ten Szwed, co Hitlera lubił... I wiem, że nie jest to najlepsze miejsce- ale przynajmniej i koleżanka małżonka, i Szkodniki mi tam nie zaglądają.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam Szanownych kolegów.
Podepnę się pod temat jeśli można. Też mam trochę starych zdjęć i jak sądzicie lepiej je trzymać w albumie z folijkami, czy może w albumie w starym stylu. Chodzi mi o taki gdzie zdjęcia mocuje się za pomocą narożników i każda strona jest przekładana kartką, taką w rodzaju pergaminu. Album oczywiście przechowywany w warunkach pokojowych.
Pozdrawiam aczapa
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano
Może przechowywać je w pergaminie? A jak wyprostować stare zdjęcia? Kiedyś wilgoć je powyginała teraz są suche. Na pewno trzeba chronić je przed światłem i wilgocią. Trzeba je przechowywać w takich warunkach jak przechowuje się starodruki, czyli temperatura +15 stopni C i wilgotność 45%. Ja bym nie używał współczesnych albumów, nie wiadomo z czego są zrobione. Lepiej poszukać jakieś stare albumy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie