Skocz do zawartości
  • 0

pozostalosci broni

daro hunter

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Też mnie zastanawia skąd u nas amerykański rewolwer. Być może z pomocy Amerykanów dla Rosjan ale to tylko taka luźna sugestia.
Napisano
Witam,
moją sugestią jest typ - bulldog rewolwer.
Ta broń trafiała do dworskich folwarków i była wykorzystywana w drodze na bazary w czasach niespokojnych.

Właśnie wtedy wiele bulldogów trafiło wraz z osadnikami" niemieckimi na tereny Prus i zaborów niemieckich a dziś ziemi polskiej.

Bulldogów jest wiele rodzajów, od małych do dużych oraz z lufą okrągłą jak i sześciokątną.
pozdrawiam
Napisano
cześć porównaj z Nagantem http://pl.wikipedia.org/wiki/Rewolwer_Nagant_wz._1895 ale odczyść go trochę bo nie widać szczegółów pozd marek i nie by ła a jest przynajmniej dla policji marek
Napisano
sprzęt wszelaki z USA w Polsce to norma :) wcale nie musi to mieć związku z żadną wojną powstaniem itd... Sporo naszych przodków emigrowało i powracało do i z USA w okresie związanym z pochodzeniem tej pukawki. Nie próbował bym się doszukiwać specjalnej teorii co do tego znaleziska, bez nawiązania do kontekstu znalezienia... A tegoż kontekstu nie znamy :) Przynajmniej ja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie