azwierzu Napisano 12 Kwiecień 2015 Autor Napisano 12 Kwiecień 2015 Witam wszystkich mam problem z odczytaniem napisów na tablicy ze zdjęcia i ich przetłumaczeniem , być może ktoś będzie w stanie pomóc i udzielić jakiś informacji na temat tablicy . Dziękuję za informacje .
azwierzu Napisano 12 Kwiecień 2015 Autor Napisano 12 Kwiecień 2015 Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź ,kolego grba wszystko by się zgadzało bo odlew pochodzi ze starego silnika spalinowego , mam taki problem iż nie znam języka Rosyjskiego i trudno mi coś znaleźć w sieci nie wiem też co napisano na odlewie . Podsyłam jeszcze zdjęcia może z nich uda się coś więcej odczytać . Będę wdzięczny za jakieś informacje dotyczące tej fabryki silników .
azwierzu Napisano 12 Kwiecień 2015 Autor Napisano 12 Kwiecień 2015 Witam wszystkich mam problem z odczytaniem napisów na tablicy ze zdjęcia i ich przetłumaczeniem , być może ktoś będzie w stanie pomóc i udzielić jakiś informacji na temat tablicy . Dziękuję za informacje .
Tomek.L Napisano 12 Kwiecień 2015 Napisano 12 Kwiecień 2015 Na samej górze nieczytelne.Metalloxxx Dinenis - pewnie nazwa fabryki, xxx to nierozpoznane litery.Melitopol - miasto na UkrainieSpróbuj podczyścić litery, może na mokro będzie czytelniej.
grba Napisano 12 Kwiecień 2015 Napisano 12 Kwiecień 2015 W Melitopolu od 1930 roku istniała spółdzielnia czyli artel jednoczący dotychczasowe spółdzielnie: Motor, Metallisy czyli Metalowiec, Dwigatiel czyli Silnik w arte o nazwie Металлообъединение" - Metalowe Zjednoczenie. Początkowo producent maszyn parowych, silników spalinowych dla rolnictwa... Trzeba jednak mieć wbite do łba, że w Związku Sowieckim na pierwszym miejscu była produkcja militarna, na drugim produkcja militarna, na trzecim produkcja militarna, na czwartym produkcja militarna, na piątym produkcja militarna i dopiero na szóstym zaczynała się produkcja cywilna...
grba Napisano 13 Kwiecień 2015 Napisano 13 Kwiecień 2015 Nic ciekawego nie znalazłem, wpisywałem нефтяной двигатель czyli po naszemu silnik średnioprężny, nic ciekawego na temat produkcji w Melitopolu po rewolucji. Dominuje niestety historia zabawnego autka Zaporożec, o którym w Związku Sowieckim mawiano: pół godziny wstydu i jesteś w robocie.
Pytanie
azwierzu
Witam wszystkich mam problem z odczytaniem napisów na tablicy ze zdjęcia i ich przetłumaczeniem , być może ktoś będzie w stanie pomóc i udzielić jakiś informacji na temat tablicy . Dziękuję za informacje .
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.