bassista Napisano 9 Kwiecień 2015 Autor Napisano 9 Kwiecień 2015 Jak usunąć zawartość 2/3 butelki aby jej nie uszkodzić?Coś w środku jest czarnego, twardego, nie daje się odmoczyć. Nie wiem co to jest. Nie daje się zeskrobać. Są jakieś metody jak np elektroliza dla monet? Butelka może i nie jakaś super cenna, ale nie chcę jej zniszczyć.
sidzok Napisano 9 Kwiecień 2015 Napisano 9 Kwiecień 2015 Pytanie co jest w środku?. ja bym próbował długim wiertłem rozwiercić a później jakiś rozpuszczalnik.
Tomasz70 Napisano 10 Kwiecień 2015 Napisano 10 Kwiecień 2015 Metoda czyszczenia faktycznie zależy od tego, co jest w środku.Jeśli to jakaś substancja na bazie ropopochodnych, farby, kleje etc. to odpowiednie będą rozpuszczalniki.Smoła - wacik / szmatka na długim patyku i tarcie zwykłym masłem (jak bardzo zaschnięta, to trzeba będzie natrzeć i zostawić na kilkanaście godzin - ale w przypadku tej butelki może to być problem, jeśli to duża bryła).Zaschnięte tłuszcze, parafiny, żywice - terpentyna.Zaschnięte wapno, beton, cement - są specjalne środki (można znaleźć w necie)Jeśli to jakiś inny osad - spróbuj octem (rozpuszcza skorupki jajek, więc jeśli to coś wapiennego to powinno ustąpić).
viator01 Napisano 10 Kwiecień 2015 Napisano 10 Kwiecień 2015 Cement i resztę ocet też powinien ruszyć. Z niektórymi bardzo dobrze fosol sobie radzi.
bassista Napisano 10 Kwiecień 2015 Autor Napisano 10 Kwiecień 2015 No właśnie nie wiem co jest w środku. Smoła, cement, farby raczej odpadają, gdyż ścianki powyżej są czyste. Nie wiem, czy to nie jest jakiś osad organiczny
sidzok Napisano 10 Kwiecień 2015 Napisano 10 Kwiecień 2015 wydłub kawałek tego syfu" i sprawdź na co jest podatne.
newcomer Napisano 22 Czerwiec 2015 Napisano 22 Czerwiec 2015 Nalej do środka 10% wodorotlenek sodu, nadaje si na większość takiego syfu.
newcomer Napisano 22 Czerwiec 2015 Napisano 22 Czerwiec 2015 Kret to to samo co NaOH, tylko łatwiej dostępny i nie zawsze jest to 100% wodorotlenku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.