Witam wszystkich. Poprosiłbym o identyfikację prądnicy, którą dawno temu dostałem od mojego (dużo) starszego kolegi. Wg tego co mi powiedział prądnica ta pochodzi z rozbitego niemieckiego czołgu, który brał udział w obronie Poznania - konkretnie pozycji na linii Dębiec -Starołęka w 1945 roku. Ojciec kolegi miał w pobliżu tego miejsca dom (kolega mieszka tam do dzisiaj z rodziną) i po zakończeniu działań wojenny podobno wymontował co się dało z tego niby czołgu. Nie znam się na tego typu pojazdach i dlatego poprosiłbym znawców tematu o potwierdzenie lub zaprzeczenie pochodzenia owej maszyny. Interesowałby mnie też (o ile jest to prądnica czołgowa) z jakiego modelu czołgu on może pochodzić. Będę wdzięczny za pomoc w temacie.
Pytanie
IdeL
Witam wszystkich. Poprosiłbym o identyfikację prądnicy, którą dawno temu dostałem od mojego (dużo) starszego kolegi.
Wg tego co mi powiedział prądnica ta pochodzi z rozbitego niemieckiego czołgu, który brał udział w obronie Poznania - konkretnie pozycji na linii Dębiec -Starołęka w 1945 roku. Ojciec kolegi miał w pobliżu tego miejsca dom (kolega mieszka tam do dzisiaj z rodziną) i po zakończeniu działań wojenny podobno wymontował co się dało z tego niby czołgu.
Nie znam się na tego typu pojazdach i dlatego poprosiłbym znawców tematu o potwierdzenie lub zaprzeczenie pochodzenia owej maszyny. Interesowałby mnie też (o ile jest to prądnica czołgowa) z jakiego modelu czołgu on może pochodzić.
Będę wdzięczny za pomoc w temacie.
Pozdrawiam
IdeL
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.