Skocz do zawartości
  • 0

Prądnica - czy od czołgu?

IdeL

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich. Poprosiłbym o identyfikację prądnicy, którą dawno temu dostałem od mojego (dużo) starszego kolegi.
Wg tego co mi powiedział prądnica ta pochodzi z rozbitego niemieckiego czołgu, który brał udział w obronie Poznania - konkretnie pozycji na linii Dębiec -Starołęka w 1945 roku. Ojciec kolegi miał w pobliżu tego miejsca dom (kolega mieszka tam do dzisiaj z rodziną) i po zakończeniu działań wojenny podobno wymontował co się dało z tego niby czołgu.
Nie znam się na tego typu pojazdach i dlatego poprosiłbym znawców tematu o potwierdzenie lub zaprzeczenie pochodzenia owej maszyny. Interesowałby mnie też (o ile jest to prądnica czołgowa) z jakiego modelu czołgu on może pochodzić.
Będę wdzięczny za pomoc w temacie.

Pozdrawiam

IdeL

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki. Jednak wpisując w wielkie G" podaną frazę wyskakuje mi coś takiego jak Bussing-NAG 4500", a ten z kolei ma nieco inaczej wyglądającą prądnicę. Najbardziej widać, że przede wszystkim koło pasowe jest inne, ale puszka przyłączeniowa też wygląda jakoś inaczej.
Ta prądnica to całkiem spory kawałek metalu, waży około 35 kilogramów.

No chyba, że chodzi o to http://en.autowp.ru/picture/sokzyt

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie