Rabi79 Napisano 28 Marzec 2015 Autor Napisano 28 Marzec 2015 Koledzy, proszę o pomoc, może posiada ktoś zbędną obudowę elektroniki od X-terry 70? Odkupię. Może być nawet tylko tylna połówka - sam plastik.Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam!!
Rabi79 Napisano 29 Marzec 2015 Autor Napisano 29 Marzec 2015 Tak, połamała się a dokładnie ten trzpień co wchodzi w rękojeść ułamał się przy samej obudowie aż się dziura zrobiła.
Rabi79 Napisano 29 Marzec 2015 Autor Napisano 29 Marzec 2015 Pokleiłem i schnie, zobaczymy co z tego wyjdzie ale i tak chcę to zmienić, bo to na dłużej nie da rady.
IdeL Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 To jest ABS! Tego się nie paprze klejami żywicznymi.Do skutecznego i estetycznego klejenia ABS'u służą kleje do klejenia twardego plastiku, ewentualnie takie rzeczy jak aceton czy chloroform.Klejem dwuskładnikowym, to tylko wyjdzie tragiczna papranina i do tego nieskuteczna.IdeL
dino73 Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 Najlepszy klej do do rur plastikowych chyba 4 złote płaciłem,robiłem nim nowe uszy w xterce trzymało jak diabli,warunek 24 godziny w ścisku, musi się dobrze przeżreć.
IdeL Napisano 30 Marzec 2015 Napisano 30 Marzec 2015 Rury to PVC, a klej do PVC nie zawsze działa na ABS. Choć czasem tak - skład ABS'u bywa rozmaity. Dość dobry klej do ABS'u można kupić w Castoramie - nie pamiętam jak się nazywa, ale jest w małej, białej tubce z napisem na fioletowym polu. Jeszcze w zeszłym roku kosztował mniej niż dychę. W razie ubytków można posiłkować się pastą zrobioną z połamanych kawałeczków ABS'u (np. z obudów zasilaczy), rozpuszczonych w acetonie lub chloroformie. Takie klejenie jest zawsze skuteczne i estetyczne. Zwłaszcza, że klejone miejsca po wyschnięciu (długo schnie) można obrabiać mechanicznie.IdeL
Rabi79 Napisano 30 Marzec 2015 Autor Napisano 30 Marzec 2015 użyłem kleju jednoskładnikowego - agresywnego, kleiłem nim uszy od cewki i rewelacja, normalnie jak zespawane. Kupiłem w Intercars - ie. Zobaczymy jak teraz da sobie rade. Sceptyczny jestem bo tu jednak mniejsza powierzchnia klejenia niz wzmocnienia cewki a i bardziej to bedzie narazone na caciski - sluchawki, kabel cewki, no i wyjmowanie wkadanie i td.Sorry za brak polskich znakow- cos padlo w trakcie pisania
fuks_ag Napisano 30 Marzec 2015 Napisano 30 Marzec 2015 co do samego klej do ABS zgoda ale t onie jest mała powierzchnia statyczna lecz obudowa dość ciężkiego komputerka umocowana na cm2 powierzchni a tu siły działają sporoe dlatego klej dwuskładnikowy. Przykład użyłem takiego rozwiązania w przełączniku śswiateł lt/sprinter samo sklejenie nie przyniosło rezultatu po kilkukrotnym użyciu odpadło, użyłem kleju dwuskładnikowego dość sporo i trzymało się jak trzeba. wiem, ze nie bedie to estetycznie wyglądać ale będzie skuteczne .
IdeL Napisano 30 Marzec 2015 Napisano 30 Marzec 2015 Porządny klej do ABS'u w wyniku klejenia powoduje zlanie się" spajanego materiału. Takie połączenie, jeśli zostało wykonane poprawnie powinno być tak dobre jak fabryczne, a czasem nawet lepsze. Niestety (jak pisałem) ABS'y bywają różne i zdarza się, że niektóre słabo kleją się". Ale X-Terra ma plastiki" bardzo podatne na rozpuszczanie i jak do tej pory przynajmniej wszystko co ja kleiłem trzyma jak należy - uszy w antenach, obudowy...IdeL
Rabi79 Napisano 30 Marzec 2015 Autor Napisano 30 Marzec 2015 podam Wam nazwę kleju - TECHNICQLL POLYCHLORIDE. Skleiłem i ładnie to wygląda. Ale mam inną koncepcję: skleję wkładkę z rękojeści razem z tym trzpieniem i obudową. Jeśli trzeba będzie elektronikę wyjąć to po prostu odkręcę tą śrubę z boku uchwytu i wyjmę całość. Może jeszcze trochę czasu to posłuży. Jeśli będzie ktoś zainteresowany jak to finalnie wygląd, niech da znać a wstawię fotki.
IdeL Napisano 31 Marzec 2015 Napisano 31 Marzec 2015 Po sklejeniu odczekaj kijka dni. ABS wolno twardnieje po klejeniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.