Skocz do zawartości

pieczęć lakowa S Schulz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Wyszła mi taka pieczęć.
Widoczne dwa gryfy i niezidentyfikowane zwierzę(jaszczurka?). Pod spodem nazwisko: S Schulz.
Czy jesteście mnie w stanie naprowadzić , co jest na tym herbie i gdzie szukać info na jego temat ?
(Wujek Google milczy).
Kamil

Napisano
polecam sprawdzenie w lokalnych archiwach najbliższej miejscowości (mi ta metoda się sprawdziła) ew. parafii - to nie musi być osoba ogólnie znana...
Napisano
Myślę, że była to osoba ogólnie znana - bo to pieczęć rzemieślnika. Podobnie jak w linku http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=643662
To niezidentyfikowane zwierzę będzie określało profesję
Napisano
Czyli to zwierzątko" to po prostu symbol wyprawionej skórki...
Dzięki za informacje, teraz zostaje mi tylko poszukać owego kuśnierza w lokalnych dokumentach, jak radzi Japus.

pozdrawiam !
Napisano
W godłach cechu kuśnierzy zwykle występowała rozpięta skóra lamparta ale wszystko zależało od zdolności rytownika który pewno nigdy nie widział tak egzotycznego przedmiotu.
Napisano
Garbarza oczywiście definitywnie wykluczyć się nie da ale w ich godłach występowały głównie narzędzia noże-mizdrowniki,wałki garbarskie ,kadzie w których moczono skóry czasem w towarzystwie skór zwierzęcych ,sama skóra trzymana przez lwy jest charakterystyczna dla kuśnierzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie