Jump to content
  • 0

Monometr z pojazdu, samolotu

brodensen

Question

16 answers to this question

Recommended Posts

Dzięki Woodhaven za czujność. Gorzej miały panie, które oblizywały pędzelki podczas nakładania farby. Niestety nie wiedziały co je czeka. Z mojej tarczy to zostały same zwłoki, Jedyne co się zachowało to wyskalowanie kg/cm2 oraz początek skali czyli ,,0,,
Po sprawdzeniu poszło w glebę. O sposobie postępowania z takimi fantami można poczytać na różnych forach kolekcjonerskich i nie tylko.

bsam20 - no właśnie........ :)

Pozdrawiam.

Byłem na kilku stronach niemieckojęzycznych włącznie z tą podana przez Kolegę Luftlander i tak:

-Manometr Fl20515-2 faktycznie widnieje w spisie przyrządów jaskółki, (jest tak podane na kilku stronach)

-Po kliknięciu na kod manometru mona zobaczyć jak ten zegar wyglądał
-Mój zegar wygląda inaczej(numer kodowy ten sam), jest inaczej wyskalowany. Ten w Me 262 to 0-1 kg/cm2, ten mój 0-120 kg/m2

-Zakładają, ze jest to straszy typ zegara z przed 1940 moze być inaczej wyskalowany i jeżeli ciśnienia miały by sobie odpowiadać to powinno być 12000 kg/cm2.

-Zegary raczej nie były skalowane na 12000 tylko raczej właśnie 120 i na dole tarczy coś w stylu X 100 (jak 12000)

-Tarcza jest w słabym stanie i nie wiem czy tak właśnie jest

-Z tyłu manometru w Me 262 są 2 przyłącza na węże czyli DIFRENZDRUKMESSER (pomiar różnicy ciśnień inaczej ciągu silnika), w moim zegarze jest jedno przyłącze.
-być może rozwiązaniem zagadki jest Baumuster HD2 (dosłownie tłumacząc model HD2)
-Jeśli Fertiggestellt am: 6.37 to czerwiec 1937 to trochę wcześnie jak na 262-kę.
-Z tym przeliczaniem skal to dalece idąca hipoteza bo na tabliczce jest wyraznie 0-120 kg/m2

Więcej nie znalazłem i nie wymyśliłem a szkoda bo chciałbym wiedzieć co za fant znalazłem. Dziwne, że przy każdej próbie googlowania pojawia się Fl20515-2 Me 262 a zegary różne. żeby nie było za łatwo to nie znalazłem żadnego zdjęcia z manometrem wyskalowanym na kg/m2

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł bardzo proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information