hans1939-45 Napisano 3 Marzec 2015 Autor Napisano 3 Marzec 2015 Witam.Może koledzy pomogą. Rozsuwane przy pomocy mosiężnego pokrętła. W środku dwie ala ze skóry przekładki ( podkładki). Malowanie nasze, miejscówka wrześniowa.
bsam20 Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Co w nim takiego dziwnego, że nie może być z motocykla? Moim zdanie na 95% od trapezu z motocykla. Co do produkcji to już gorzej. Nic do głowy nie przychodzi.
hans1939-45 Napisano 3 Marzec 2015 Autor Napisano 3 Marzec 2015 Witam.Może koledzy pomogą. Rozsuwane przy pomocy mosiężnego pokrętła. W środku dwie ala ze skóry przekładki ( podkładki). Malowanie nasze, miejscówka wrześniowa.
Ferenc Szisz Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Z dwoma ramionami to raczej z auta chyba że tylny z motoru ale to rzadkość
SPPILOT Napisano 3 Marzec 2015 Napisano 3 Marzec 2015 Witam!Stawiam na hamulec cierny zawieszenia trapezowego starego motocykla. Przez moment pomyślałem o Sokole 1000 ale tam ten element jest większy i nieco innyA skąd wiadomo że polski?
derkb Napisano 3 Marzec 2015 Napisano 3 Marzec 2015 tak to amortyzator cierny zawieszenia być może motocykla (nie trapezowego - trapez miał w ośce amortyzator)ale np typu springer , ale równie dobrze mogło to byc przy tylnym kole choćby jakiej wersji sportowej motocykla, lub nawet samochodowy gdzie podobne stosowano w zawieszeniach jeszcze w latach 30-stych.
derkb Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Nie wiem skąd sie wam bierze zawieszenie trapezowe" że w nich stosowane!Na zdjęciu obok na górze małe NSU z trapezem i jak pisałem w trapezie amortyzator wbudowany w jedną z 4 szpilek tego zawieszenia, amortyzator nie posiada amion", ramionami w tym zawieszeniu są 4 wahaczyki.Tak więc takich amortyzatorów nie stosowano w trapezach.Na dolnym zdjęciu zawieszenie springer z Brough Superior i amortyzator nieco podobny z id, ale ma tylko jedno ramiono. Sokół 1000 posiadał z dwoma ramionami ale znacznie dłuższymi, Tak więc duże prawdopodobieństwo że samochodowy.
derkb Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Tu przykłady tylnych zawieszeń z Bienelli i Gilery, przy czym miękkie tylne zawieszenie stosowano głownie w modelach sportowych z takimi amortyzatorami, choć zdarzały sie i seryjne (włosi czasem stosowali)
wojtek1234321 Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Może to również być amortyzator skrętu, w niektórych motocyklach było coś takiego. Pamiętam przy brata SHL-ce było coś takiego, taka śruba regulacyjna na kolumnie kierownicy, budowa była inna ale zasada działania taka sama.
derkb Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Jeszcze przykłady z przednich zawieszeń, ale w każdym przypadku wydaje się ze motocyklowe miały długie ramiona, co oczywiście nie wyklucza że jakaś firma zastosowała patent z krótkimi.
Szybki55 Napisano 3 Marzec 2015 Napisano 3 Marzec 2015 Potwierdzam amortyzator cierny od motocykla z zawieszeniem trapezowym
bsam20 Napisano 5 Marzec 2015 Napisano 5 Marzec 2015 A ja w swoim BSA mam właśnie z dwoma ramionami!! Zawieszenie trapezowe. Zupełnie inny niż na zdjęciu do id, ale zasada ta sama i dwa ramiona.
Pytanie
hans1939-45
Witam.Może koledzy pomogą. Rozsuwane przy pomocy mosiężnego pokrętła. W środku dwie ala ze skóry przekładki ( podkładki). Malowanie nasze, miejscówka wrześniowa.
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.