Salwi Napisano 28 Luty 2015 Autor Share Napisano 28 Luty 2015 Witam,Podczas wczorajszych wykopków trafił mi się taki oto ładny kawałek drzewa z wbitym w niego pociskiem, prawdopodobnie jeszcze 1 wojna światowa. Chciałbym to jakoś ładnie zakonserwować i oprawić w ramkę. Czym najlepiej to zrobić? Czy wystarczy pomalować lakierobejcą? Drewno zostało umyte, wyczyszczone i wysuszone. Czekam na wszelkie propozycje.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 28 Luty 2015 Autor Share Napisano 28 Luty 2015 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 28 Luty 2015 Autor Share Napisano 28 Luty 2015 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 28 Luty 2015 Autor Share Napisano 28 Luty 2015 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Ja bym zastosował paraloid b72 na drewno. Ale to moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa2 Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Można też nasączyć pokostem , coby wyparło wilgoć i zakonserwowało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Skąd pewność że I WŚ?Może myśliwy spudłował..Szkoda zachodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 28 Luty 2015 Autor Share Napisano 28 Luty 2015 Hebda, tak sądzę, że nie jest to raczej nic współczesnego. Jak widać na zdjęciu, ciężko stwierdzić którędy dokładnie się wbił. Ślad zdążył już dobrze zarosnąć, a był on wbity w kawałek pnia dość starego drzewa. Po drugie, na tych terenach toczyły się dość ostre walki podczas 1 wojny światowej - stąd te przypuszczenia. Aczkolwiek mogę się mylić ;)Mimo wszystko, fajnie to wygląda i chciałbym mieć taką pamiątkę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 1 Marzec 2015 Share Napisano 1 Marzec 2015 Podobne znalezisko (kula muszkietowa wojen napoleońskich) zabezpieczyłem paraloidem. Roztwór 5%, obiekt zanurzony na 24h. Doskonale się trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.