Skocz do zawartości
  • 0

3 Mundury Polski,USA,Austro-Węgry

Marek94

Pytanie

Napisano

Witam
Kolega znalazł i prosił mnie o pomoc niestety moja wiedza jest nie wielka i tylko w pewnym stopniu mogłem przyczynić się do rozpoznania tych mundurów są 100% oryginalne

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Kolega znalazł i prosił mnie o pomoc niestety moja wiedza jest nie wielka i tylko w pewnym stopniu mogłem przyczynić się do rozpoznania tych mundurów są 100% oryginalne

Napisano

Guzik
Dzięki za pomoc
Ale nadal nie załapałem można jakoś jaśniej co do munduru austro węgry bo chciałem coś wyguglować ale nic z tego.
Czyli pierwszy to tak jak się domyślałem
1.Polski wz 36
2.Drugi to Sicherheitwachekorps ale tu pproscibym o jakeś rozjaśnienie jak można.
3.Trzeci to ?

PS:Odpowiadam tutaj bo mam dość odpisywania na skrzynkę mundury nie są na chwile obecną na sprzedaż i nie wiem czy będą wiec proszę nie pisać na maila.
Kumpel chciał dowiedzieć się czegoś w paru muzeach na temat tych mundurów to byli żywo zainteresowani właśnie tym austro węgry i proponowali za niego 600zł gdy kolega pytał co to dokładnie za mundur to powiedzieli że powiedzą jak sprzeda a tak to nie więc zgłupiał i poprosił mnie o pomoc ale niestety w temacie tego okresu jestem cienki bolo strasznie.

Napisano
Takie gwiazdki nietypowe mieli w K.u.K w korpusie medycznym, złote w stałej armii, srebrne pozostali, dziwi mnie trochę zmieszanie srebrnych ze złotymi, czy na obu epoletach jest tak samo?
Napisano
Kolor munduru ukierunkował mnie na KuK Kriegsmarine, ale gwiazdka a właściwie rozetki na naramiennikach sugerują Militärbeamte" powiedzmy urzędnik wojskowy chociaż nie do końca, jak pisałem austro-węgry miały rangi dosyć skomplikowane.
Napisano
Jest szansa na lepsze fotki szczegółów munduru, zwłaszcza tego środkowego? Guzik, rękaw z boku tam gdzie jest przeszycie i pagon?
Mundur podobny do k.u.k. Kriegsmarine
http://www.mlorenz.at/index.htm
Napisano
Za stroną http://de.wikipedia.org/wiki/Rangabzeichen_der_%C3%B6sterreichisch-ungarischen_Streitkr%C3%A4fte

3 gold- oder silbergestickte Sternrosetten /3 złote lub srebne rozety/ - Rangklasse IX - Tierärztliche Adjunkt / Obertierarzt / Oberapotheker / Oberoffizial / Oberlehrer / Oberfechtmeister / Wirtschaftsverwalter / Kriegswirtschafts-Oberkommissär / Forstverwalter

Cały czas zastanawia mnie dlaczego ma mieszane rozety? moze trzecią otrzymał na koniec wojny gdy zaopatrzenie mocno już się sypało, albo ktoś dorwał dwie złote i doczepił ot tak sobie?
Czasami z kolorami materiału na zdjęciu bywają pomyłki, dobrze widzę ze jest to kolor czarny a obszycie czerwone?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie