Marek94 Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Witam Kolega znalazł i prosił mnie o pomoc niestety moja wiedza jest nie wielka i tylko w pewnym stopniu mogłem przyczynić się do rozpoznania tych mundurów są 100% oryginalne
steell Napisano 28 Luty 2015 Napisano 28 Luty 2015 No i kolega ma rację a ja błądziłem po omacku i to nie tam gdzie trzeba. O takich formacjach nawet nie pomyślałem.
steell Napisano 1 Marzec 2015 Napisano 1 Marzec 2015 Tłumaczenie nazwy to coś jak korpus porządkowyhttp://de.wikipedia.org/wiki/Bundessicherheitswachekorps
Marek94 Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Witam Kolega znalazł i prosił mnie o pomoc niestety moja wiedza jest nie wielka i tylko w pewnym stopniu mogłem przyczynić się do rozpoznania tych mundurów są 100% oryginalne
steell Napisano 1 Marzec 2015 Napisano 1 Marzec 2015 O inne informacje na ten temat pisz do mimir da mnie to całkiem obcy temat.
Marek94 Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Jak trzeba jakieś dokładniejsze zdjęcia to zrobię
steell Napisano 1 Marzec 2015 Napisano 1 Marzec 2015 Ostatnia kwestia, guzik prawdopodobnie urzędniczy, podobny do tegohttp://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/1621
Marek94 Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 USA poza tym znakiem nie ma żadnej metki nadruków itp
Marek94 Napisano 1 Marzec 2015 Autor Napisano 1 Marzec 2015 Guzik Dzięki za pomoc Ale nadal nie załapałem można jakoś jaśniej co do munduru austro węgry bo chciałem coś wyguglować ale nic z tego.Czyli pierwszy to tak jak się domyślałem 1.Polski wz 362.Drugi to Sicherheitwachekorps ale tu pproscibym o jakeś rozjaśnienie jak można.3.Trzeci to ?PS:Odpowiadam tutaj bo mam dość odpisywania na skrzynkę mundury nie są na chwile obecną na sprzedaż i nie wiem czy będą wiec proszę nie pisać na maila.Kumpel chciał dowiedzieć się czegoś w paru muzeach na temat tych mundurów to byli żywo zainteresowani właśnie tym austro węgry i proponowali za niego 600zł gdy kolega pytał co to dokładnie za mundur to powiedzieli że powiedzą jak sprzeda a tak to nie więc zgłupiał i poprosił mnie o pomoc ale niestety w temacie tego okresu jestem cienki bolo strasznie.
ammuratow Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 Witam,Trochę podobny. 34 Dywizja Piechoty US Army Red Bull". Walczyli w Afryce Północnej l we Włoszech (m.innymi pod Monte Cassino)
steell Napisano 28 Luty 2015 Napisano 28 Luty 2015 Najłatwiej zacząć poszukiwania od guzików, co jest na nich? bo z tych fotek to nie ma szans by zobaczyć?
steell Napisano 28 Luty 2015 Napisano 28 Luty 2015 Takie gwiazdki nietypowe mieli w K.u.K w korpusie medycznym, złote w stałej armii, srebrne pozostali, dziwi mnie trochę zmieszanie srebrnych ze złotymi, czy na obu epoletach jest tak samo?
steell Napisano 28 Luty 2015 Napisano 28 Luty 2015 Przepraszam ale ostatni mój wpis wprowadza w błąd, austro-węgry miały dosyć specyficzny system rang.
steell Napisano 28 Luty 2015 Napisano 28 Luty 2015 Kolor munduru ukierunkował mnie na KuK Kriegsmarine, ale gwiazdka a właściwie rozetki na naramiennikach sugerują Militärbeamte" powiedzmy urzędnik wojskowy chociaż nie do końca, jak pisałem austro-węgry miały rangi dosyć skomplikowane.
steell Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 Jest szansa na lepsze fotki szczegółów munduru, zwłaszcza tego środkowego? Guzik, rękaw z boku tam gdzie jest przeszycie i pagon?Mundur podobny do k.u.k. Kriegsmarinehttp://www.mlorenz.at/index.htm
steell Napisano 28 Luty 2015 Napisano 28 Luty 2015 Za stroną http://de.wikipedia.org/wiki/Rangabzeichen_der_%C3%B6sterreichisch-ungarischen_Streitkr%C3%A4fte3 gold- oder silbergestickte Sternrosetten /3 złote lub srebne rozety/ - Rangklasse IX - Tierärztliche Adjunkt / Obertierarzt / Oberapotheker / Oberoffizial / Oberlehrer / Oberfechtmeister / Wirtschaftsverwalter / Kriegswirtschafts-Oberkommissär / ForstverwalterCały czas zastanawia mnie dlaczego ma mieszane rozety? moze trzecią otrzymał na koniec wojny gdy zaopatrzenie mocno już się sypało, albo ktoś dorwał dwie złote i doczepił ot tak sobie?Czasami z kolorami materiału na zdjęciu bywają pomyłki, dobrze widzę ze jest to kolor czarny a obszycie czerwone?
Pytanie
Marek94
Witam
Kolega znalazł i prosił mnie o pomoc niestety moja wiedza jest nie wielka i tylko w pewnym stopniu mogłem przyczynić się do rozpoznania tych mundurów są 100% oryginalne
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.