Skocz do zawartości
  • 0

Metalowe gwoździe

vanderkoval

Pytanie

Napisano

Wybrałem się dziś na przechadzkę po lesie i znalazłem pod grubą warstwą ziemi,drogę brukowaną.Co kilka,kilkanaście metrów znajdywałem takie oto,po jednym lub po dwie sztuki obok siebie gwoździe.Myślałem że służyły do mocowania podków,które znalazłem jakieś 1,5km dalej,na otwartym terenie(jedną obok drogi,drugą w wyschniętym bagienku-jednak obie większe od zazwyczaj znajdywanych o połowę). Wydaje mi się jednak że służyły one do czegoś innego,podajcie swoje typy.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hufnal, tak wyglądał zanim został zużyty i nadgryziony korozją http://www.themt.de/images/xl/tracks/20100221-schienennagel.jpg .
Napisano
9,5 cm,nie za duży jak na Hufnala,zresztą hufnal powinien być okrągły a ten jest kwadratowy,i dlaczego ich tam jest aż tyle,szukając w historii odnalazłem że gdzieś nieopodal była stoczona wielka bitwa około 16tyś. wojska,możliwe że przechodziły właśnie tamtędy,skoro jest ich tam aż tak wiele,na odcinku 75m,znalazłem jakieś 20-30 sztuk,jednak nie wszystkie kopałem
Napisano

Gwoździe do szyn raczej też nie,za krótkie,no i brak tam jakiegokolwiek śladu po szynach żadnych podkładów,a głębokość kopania to 25-30cm.

Napisano

Z wczorajszego dnia wyskoczyło mi coś takiego,nieopodal okopu,gdzie wyszło kilkanaście łusek,i pocisków z przodu okopu,kilka dziwnych wiader mocno skorodowanych i drut kolczasty.Ale co to jest?

Napisano
Mam cały wór takich gwożdzi kutych w kopalnianej kuzni słuzyły do mocowania podkładów technicznych nie koniecznie kolejowych. Moze tam była jakoas kopania piasku czy czego kolwiek gdzie jeżdziły wózki
Napisano
Poszukaj na starych mapach czy nie przechodziła tędy kolej wąskotorowa. To na zdjęciu to gwóźdź,hak,szynal,szynol od wąskotorówki. A ta brukowana droga to mógł być nasyp pod torowiskiem kolejki.
http://www.werttrew.fora.pl/nasze-odkrycia-w-calej-polsce,15/garzyn-torowisko-kolejki-folwarcznej,5744.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie