pol35 Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 Witam.Może ktoś wie coś więcej na ten temat.Arthur Fiebach ur. Breslau w 1899r.Grosste Bootswerft to jakaś stocznia, zakład budującystatki,łodzie.Nic poza tym nie udało mi się znależć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol35 Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 Witam.Może ktoś wie coś więcej na ten temat.Arthur Fiebach ur. Breslau w 1899r.Grosste Bootswerft to jakaś stocznia, zakład budującystatki,łodzie.Nic poza tym nie udało mi się znależć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magius28 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Na wstępie witam po długiej przerwie.Co do tabliczki.Znaleziony przez ciebie Arthur Fiedbach to raczej nie ten o którego chodzi na tabliczce, gdyż według danych z Orstfamiljebok był on pomocnikiem budowlanym, co jak sam wiesz, z budową statków miało raczej niewiele wspólnego.Ciekawą rzecz natomiast udało się namierzyć w Breslauer Adressbuch für das Jahr 1941. Pojawia się w niej Artur Fiedbach, konstruktor, zamieszkały na Kuźnikach przy Schmiedefelder Straße 46-48 (obecnie ul. Hermanowska). Grosste Bootswerft - czyli stocznia główna - prawdopodobnie stocznia rzeczna Caesar Wollheim która działała na terenie dzisiejszego portu Kozanów (co by nawet pasowało ze względu na bliskość zamieszkania konstruktora) lub największa stocznia w historii Wrocławia - stocznia rzeczna przy ul. Kwidzyńskiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol35 Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 Dzięki za informację. W miejscu znalezienia jest zalew, może ta tabliczka pochodzi z łodzi, łódki. Lub też z jakiegoś innego urządzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
pol35
Witam.
Może ktoś wie coś więcej na ten temat.
Arthur Fiebach ur. Breslau w 1899r.
Grosste Bootswerft to jakaś stocznia, zakład budujący
statki,łodzie.
Nic poza tym nie udało mi się znależć.
3 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.