pol35 Napisano 18 Luty 2015 Autor Napisano 18 Luty 2015 Witam.Może ktoś wie coś więcej na ten temat.Arthur Fiebach ur. Breslau w 1899r.Grosste Bootswerft to jakaś stocznia, zakład budującystatki,łodzie.Nic poza tym nie udało mi się znależć.
pol35 Napisano 18 Luty 2015 Autor Napisano 18 Luty 2015 Witam.Może ktoś wie coś więcej na ten temat.Arthur Fiebach ur. Breslau w 1899r.Grosste Bootswerft to jakaś stocznia, zakład budującystatki,łodzie.Nic poza tym nie udało mi się znależć.
magius28 Napisano 19 Luty 2015 Napisano 19 Luty 2015 Na wstępie witam po długiej przerwie.Co do tabliczki.Znaleziony przez ciebie Arthur Fiedbach to raczej nie ten o którego chodzi na tabliczce, gdyż według danych z Orstfamiljebok był on pomocnikiem budowlanym, co jak sam wiesz, z budową statków miało raczej niewiele wspólnego.Ciekawą rzecz natomiast udało się namierzyć w Breslauer Adressbuch für das Jahr 1941. Pojawia się w niej Artur Fiedbach, konstruktor, zamieszkały na Kuźnikach przy Schmiedefelder Straße 46-48 (obecnie ul. Hermanowska). Grosste Bootswerft - czyli stocznia główna - prawdopodobnie stocznia rzeczna Caesar Wollheim która działała na terenie dzisiejszego portu Kozanów (co by nawet pasowało ze względu na bliskość zamieszkania konstruktora) lub największa stocznia w historii Wrocławia - stocznia rzeczna przy ul. Kwidzyńskiej.
pol35 Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Dzięki za informację. W miejscu znalezienia jest zalew, może ta tabliczka pochodzi z łodzi, łódki. Lub też z jakiegoś innego urządzenia.
Pytanie
pol35
Witam.
Może ktoś wie coś więcej na ten temat.
Arthur Fiebach ur. Breslau w 1899r.
Grosste Bootswerft to jakaś stocznia, zakład budujący
statki,łodzie.
Nic poza tym nie udało mi się znależć.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.