micgekon Posted February 16, 2015 Author Share Posted February 16, 2015 Witam,Nie dawno stałem się posiadaczem japońskiego (mam nadzieję)miecza GUNTO.Czy ktoś mógłby mi rozszyfrować stemple i potwierdzić oryginalność. Jeśli ktoś potrzebuje zdjęć w wyższej rozdzielczości to proszę o maila.Pozdrawiam Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 zdjęcie oryginału zapożyczone od kolegi zukuri (mam nadziej że ok) Link to comment Share on other sites More sharing options...
micgekon Posted February 16, 2015 Author Share Posted February 16, 2015 Witam,Nie dawno stałem się posiadaczem japońskiego (mam nadzieję)miecza GUNTO.Czy ktoś mógłby mi rozszyfrować stemple i potwierdzić oryginalność. Jeśli ktoś potrzebuje zdjęć w wyższej rozdzielczości to proszę o maila.Pozdrawiam Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 detale od zukuri Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 detale od zukuri Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 no znowu twój gdzie pochwa wskazuje ewidentnie na kompletny badziew chiński ,typowe dla nich postarzanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 tu jeszcze raz twoja pierwsza fota ,wiem że inna fabryka ale to nie ma znaczenia on wszędzie trzymali ten sam poziom Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 nie odpisałem na maila tylko na forum coby został jakiś pogląd w temacie ,reasumując zostałeś nabity w butelkę i to średnich lotów ,mam nadzieje że dużo nie popłynąłeś pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
micgekon Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 Cześć.Dzieki za odpowiedź,Co do rękojeści to nie chce zejść próbowałem delikatnie dość bo boję sie uszkodzić, ale po odkręceniu śrubki, w rękojeści widać ,że jest tam wsadzony koniec ostrza bo widać rdze, ale ani drgnie :(A jeśli chodzi o stronę oldmilitarymarkings to pooglądam jak wrócę do domu w piątek ale z tego co się doczytałem to tam są symbole do bagnetów a nie mieczy Gunto" ale może coś mnie to naprowadzi.Jeśli chcesz lepsze zdjęcia to podaj mi maila to Ci podeśle bo mam na kompie przy sobie.Pozdrawiam Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 słabe te foty można spokojnie wkleić tutaj na forum dużo lepsze ,ale już po tych zdjęciach mam duże wątpliwości co do oryginalności tego miecza ,okropne bicia fabryki ,pochwa jest numerowana ? a jak tak to gdzie ,rękojeść postarzana przynajmniej tak to wygląda ,dla mnie chiniol niestety ale poczekajmy na lepsze foty Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 http://odkrywca.pl/...szyc-zdjecie-aby-wstawic-je-do-watku-na-forum-sposob-najprostszy-,684783.html#684783 Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 możesz dać lepsze foty detali ale porównałem sobie pierwszą fotę z oryginałem i niestety upewniłem się co do tego ze to kopia ,przykro mi ,ale z drugiej strony utrafić teraz oryginał to już sztuka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ylooC Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 A rękojeść nie chce zejść bo przyklejona, śrubka dla picu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
micgekon Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 Dzięki :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
micgekon Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 Na pochwie jest ten sam numer co na mieczu pochwa wyglada nie na postarzaną tylko na nieudolnie polerowana, a Gunto było kupione w sklepie z antykami, czyżby nikomu już nie można było wierzyć?Proszę podać maila to zainteresowanym podeśle lepsze zdjęcia.Pozdrawiam Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
torba5 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 wysłałem ci maila na privnie czytasz ze zrozumieniem nie pisałem nic o pochwie ,bo po tym zdjęciu nic nie zobaczę ,pytałem tylko gdzie są bicia ,sklepy z antykami ciulają jak wszyscy inni Link to comment Share on other sites More sharing options...
viator01 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Nie jak wszyscy inni - bo często za większe pieniądze ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
ylooC Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Z oryginału zejdzie rękojeść.Z podróbki nie.https://www.youtube.com/watch?v=DczhTaGuFIgJeśli oryginał, to pod spodem będą sygnatury wytwórcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rokita6661 Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Ja przepraszam ze dorzuce swoje trzy grosze do tego wątku ale... Z wojskowa bronią japońską to jest tak, ze wszystko zalezy od okresu w którym była robiona. Generalnie im wcześniej tym lepiej bo wówczas egzemplarze były wykonywane dokładniej i regulaminowo i z lepszych materiałów. Sa wojskowe gunto (bo to nie sa miecze japońskie), które mają drewniane rekojesci i byle jak bite od prasy głownie bez jakichkolwiek odbiorów i sygnatur a jednak sa oryginałami. Są też wojskowe gunto z gówniami pochodzącymi np z XVII wieku i te równiez nie maja odbiorów :) Są gunto z regulamniowymi głowniami i wzorcowymi rękojesciami ale jelc (czy jak kto woli tsuba) juz niestety (albo stety) pochodzi sprzed 200 lat. No i sa miecze w oprawie tachii i te mogą nie posiadac żadnego numeru ani odbioru, kompletnie nic... a są jak najbardziej oryginalne, ponadto mogą posiadac lub nie pewne częsci oprawy (dwie ryfki, jedna ryfa itd...)Reasumując.. z japońszczyzną jest kłopot o tyle, ze rbili to róznie i w różnistych zakładach i było tego od czorta i ciutkę:) Niestety...I jeszcze dwa słowa co do wczesniejszej uwagi o tym, ze gunto to nie miecz... otóż moze to i dziwne ale w Japonii takie miecze sa niszczone jako nie spełniajace definicji miecza japonskiego. To tak tyle tytułem wtrędu.Pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laiso Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Witam Grzebnij tu: http://oldmilitarymarkings.com/japanese_markings.html Dopasujesz wszystko dolna punca mało widoczna na tej fotce.. Dopasujesz też prawdopodobnie numer.A jak już tego dokonasz to podziel się info. i fotkę całości zapodaj ładne to to :)Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
micgekon
Witam,
Nie dawno stałem się posiadaczem japońskiego (mam nadzieję)miecza GUNTO.
Czy ktoś mógłby mi rozszyfrować stemple i potwierdzić oryginalność. Jeśli ktoś potrzebuje zdjęć w wyższej rozdzielczości to proszę o maila.
Pozdrawiam Michał
19 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.