jasradocha7 Napisano 2 Luty 2015 Autor Napisano 2 Luty 2015 WitamCzy ktoś pomoże w identyfikacji?Co to może być i co znaczą te litery i cyfry.Wiem,że na pewno nie jest to nieśmiertelnik.Więc co?Tylko jeśli można proszę o identyfikację trochę bardziej konkretną niż marka narzędziowa".
ylooC Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Kolego, niestety odpowiedź Marka narzędziowa" to jedyna jakiej można udzielić.Numerki mogły oznaczać wszystko, od półki i rzędu do szuflady itd.KZBFS - może to być skrót nazwy zakładu, fabryki itd.Pomocne byłoby podanie gdzie wyskoczyła ta marka. Może wtedy znając okoliczne miejscowości można spróbować namierzyć.Inaczej to wróżenie z fusów.
jasradocha7 Napisano 2 Luty 2015 Autor Napisano 2 Luty 2015 Wyskoczyła w miejscu dawnego poligonu.Czy może to być przywieszka np. do skrzynki z amunicją z okresu II RP,a nie właśnie marka narzędziowa?To próbuję rozjaśnić.
torba5 Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 możesz jeszcze to podciągnąć pod markę do kluczy ale w ogólnym ID niewiele to zmienia
torba5 Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 tu jeszcze cytat do odwiecznego problemu marek :Skąd wiadomo że jedna marka" jest od kluczy, a druga jest np narzędziowa? I do czego to właściwie służyło? Skąd nazwa marka" na określenie tego typu przedmiotów? I czy jest jakiś klucz/legenda/wzornik do odczytania informacji na nich zawartych? Czy jest to dowolność właściciela / wytwórcy danej marki" Na upartego można by przyjąć ze marka" pochodzi od markować" czyli znakować" czyli rodzaj tabliczki znamionowej , ale takie tabliczki są inne...niestety odpowiedzi brak
bjar_1 Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Nie jest to żadna przywieszka do skrzynki. Nie było takich cudów przy skrzynkach amunicyjnych.
Bartek102 Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Bjar : a tu takie cudo którego nie było . Znalezione w pobliżu żetonu Jasia. http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=671540#1069803Zeton Jasia może być od jakiegoś wyposażenia pobranego z magazynu na czas ćwiczeń poligonowych .
bjar_1 Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Nie sądzę by ktoś rozpracował tą blaszkę, to może być cokolwiek. A że z poligonu? Nie takie rzeczy na poligonach widywałem...
cuma Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 może i głupi pomysł... a może jakaś Komórka Zakładowa Bielskiej Fabryki Samochodów?kolega nie podał rejonu w jakim znalazł tą markę.zakłady znajdowały się w Bielsko-Białej, Wapienicy, Tychach, Ustroniu, Skoczowie, Częstochowie i Sosnowcu.ale to tylko moje przypuszczenia.pozdro!
bjar_1 Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Skoro z Modlina, to może Kazuńskie Zakłady Budowy Fortyfikacji Stałych? ;)
cuma Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 przepraszam i bardzo!nie doczytałem, że o Modlin chodzi.pozdro!
Pytanie
jasradocha7
Witam
Czy ktoś pomoże w identyfikacji?Co to może być i co znaczą te litery i cyfry.Wiem,że na pewno nie jest to nieśmiertelnik.Więc co?Tylko jeśli można proszę o identyfikację trochę bardziej konkretną niż marka narzędziowa".
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.