Skocz do zawartości
  • 0

Cynkowy żeton.

jasradocha7

Pytanie

Napisano

Witam
Czy ktoś pomoże w identyfikacji?Co to może być i co znaczą te litery i cyfry.Wiem,że na pewno nie jest to nieśmiertelnik.Więc co?Tylko jeśli można proszę o identyfikację trochę bardziej konkretną niż marka narzędziowa".

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego, niestety odpowiedź Marka narzędziowa" to jedyna jakiej można udzielić.

Numerki mogły oznaczać wszystko, od półki i rzędu do szuflady itd.

KZBFS - może to być skrót nazwy zakładu, fabryki itd.
Pomocne byłoby podanie gdzie wyskoczyła ta marka. Może wtedy znając okoliczne miejscowości można spróbować namierzyć.

Inaczej to wróżenie z fusów.
Napisano
Wyskoczyła w miejscu dawnego poligonu.Czy może to być przywieszka np. do skrzynki z amunicją z okresu II RP,a nie właśnie marka narzędziowa?To próbuję rozjaśnić.
Napisano
tu jeszcze cytat do odwiecznego problemu marek :
Skąd wiadomo że jedna marka" jest od kluczy, a druga jest np narzędziowa? I do czego to właściwie służyło? Skąd nazwa marka" na określenie tego typu przedmiotów? I czy jest jakiś klucz/legenda/wzornik do odczytania informacji na nich zawartych? Czy jest to dowolność właściciela / wytwórcy danej marki" Na upartego można by przyjąć ze marka" pochodzi od markować" czyli znakować" czyli rodzaj tabliczki znamionowej , ale takie tabliczki są inne...

niestety odpowiedzi brak
Napisano
Bjar : a tu takie cudo którego nie było . Znalezione w pobliżu żetonu Jasia.

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=671540#1069803

Zeton Jasia może być od jakiegoś wyposażenia pobranego z magazynu na czas ćwiczeń poligonowych .
Napisano
Nie sądzę by ktoś rozpracował tą blaszkę, to może być cokolwiek. A że z poligonu? Nie takie rzeczy na poligonach widywałem...
Napisano
może i głupi pomysł... a może jakaś Komórka Zakładowa Bielskiej Fabryki Samochodów?

kolega nie podał rejonu w jakim znalazł tą markę.
zakłady znajdowały się w Bielsko-Białej, Wapienicy, Tychach, Ustroniu, Skoczowie, Częstochowie i Sosnowcu.

ale to tylko moje przypuszczenia.
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie