odyn12 Napisano 31 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2015 Witam! Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu nabijki " w kształcie muszli". Wykonana z mosiądzu, na awersie wybity orzeł. Wymiary to 14,5 x 15 cm. Na szyjce" posiada resztki skorodowanego nitu. Spoczywała kilka metrów od guzika z nr 6. Nabijka i guzik podniesione pomiędzy Strzelcami Krajeńskimi a Drezdenkiem- lubuskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odyn12 Napisano 31 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2015 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 31 Styczeń 2015 Share Napisano 31 Styczeń 2015 guzik napoleoński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odyn12 Napisano 31 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2015 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weles Napisano 1 Luty 2015 Share Napisano 1 Luty 2015 maszpa czytaj ze zrozumieniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 1 Luty 2015 Share Napisano 1 Luty 2015 Maszpa wątek dotyczy nabijki, która wyszła niedaleko guzika 6 Pułku Piechoty Księstwa Warszawskiego (1807-1815). Guzik został wykonany przez Samuela Munchheimera.zobaczhttp://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/1815Podobna nabijka z sieci, wyszła w identycznym kontekście. Orzeł został inaczej przedstawiony i w innym miejscu. Kształt nabijki i sposób mocowania jest ten sam.http://www.pasja-eksploracja.com/archiwum/identyfikacja/granat-gorejacy-ksiestwo-warszawskie-a/msg24607/?PHPSESSID=nmd1hgqaoaat8cm00e96kmmj37#msg24607 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 1 Luty 2015 Share Napisano 1 Luty 2015 Ok - oberwało mi się.Wybaczcie miernocie ;) Następnym razem długo się zastanowię, zanim coś napiszę. Guzikiem zasugerowałam się, bo mam podobny (zdj.) a tyłu nie widziałam (dodane prawie jednocześnie z moim komentarzem). Sorki, już mnie nie ma ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odyn12 Napisano 2 Luty 2015 Autor Share Napisano 2 Luty 2015 Znalazłem w necie taką jak moja http://archiwumallegro.pl/search/5402641-nabijka.htmlprawdopodobnie jest to ta sama do której link podał kol. Rosforek.Oczywiście nit- mocowanie" to na 100% stal. Proszę o wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CWS 1936 Napisano 3 Luty 2015 Share Napisano 3 Luty 2015 ...wygląda tak samo i pewnie to ten sam przedmiot ale wymiary jakie podajesz nie zgadzają się z tą z linku Rosforka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 3 Luty 2015 Share Napisano 3 Luty 2015 Według mnie z bardzo dużą ostrożnością należy podchodzić do identyfikacji" sprzedawanych przedmiotów, najdelikatniej mówiąc.Według mnie przedmiot nie jest nabijką, ale elementem jelca kordu, kordelasa, czy tego typu broni białej. Pewnie znający się lepiej ode mnie na militariach (o co nie trudno) mogą to potwierdzić, lub wykluczyć, sugeruję tylko przypatrzenie się pod tym kątem. http://www.google.pl/search?tbm=isch&tbs=rimg%3ACUA7CVUpK9-uIji2-avYfQrIA-2VAnNCK6VWyzSh3V4QontTGuwiPPx1DAQFG-7wbzNsc6gTTPJ_1Er_1pWztJy2yIsyoSCbb5q9h9CsgDEQI9Z_1zxejVDKhIJ7ZUCc0IrpVYRmwDh6OBhNEgqEgnLNKHdXhCiexGLgkxxRXwPFCoSCVMa7CI8_1HUMEYuCTHFFfA8UKhIJBAUb7vBvM2wRRhw0k62U-o8qEglzqBNM8n8SvxGLgkxxRXwPFCoSCelbO0nLbIizEehqCPRELCKP&q=kordelas&ei=rkrRVKF_iudo9aOC2A8&ved=0CAkQ9C8wAA#tbm=isch&q=kordelas+my%C5%9Bliwski&imgdii=_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 3 Luty 2015 Share Napisano 3 Luty 2015 Ups, teraz zauważyłem wymiary, chyba jednak nie to. Tylko czy dobrze je podałeś? Jeśli to tak duży (i ciężki) przedmiot to raczej szukałbym w kierunku elementu świecznika, zegara, lub jakiejś ozdoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odyn12 Napisano 4 Luty 2015 Autor Share Napisano 4 Luty 2015 mea culpa, mea maxima culpa!Wymiary to 5,5 cm x 4,5 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 odyn nie mam dla Ciebie dobrych wieści ;) Sprawę drobnego wyposażenia WP z okresu Księstwa Warszawskiego okrywają mroki tajemnicy i z baraku źródeł oraz przedmiotów mogących służyć do badań porównawczych ciężko przyporządkować Twój znajdek" do czegokolwiek. Z pewnością nie jest to część kordelasa jak to pisz sigis3. Sądzę tak z powodu orzełków, które są wybite na Twoim i tym drugim znanym przedmiocie. Są one rozmieszczone nierównomiernie a to raczej wyklucza uzycie Twojej muszelki" do szpady (kordelasa z pewnością nie). Takie użycie jak sądzę wyklucza rónież kształt abijki". To, że razem z Twoim znane są dwa egzemplarze, które znalezione zostały z wyraźnym kontekstem czasowym świadczy, że jest to jakiś element wyposażenia WP Ks. Warsz. i znów nie wiadomo czy końskiego czy żołnierskiego ;). Nawet nie wiadomo czy to fantazyjne wyobrazenie wybuchającego granatu czy muszelki. Osobiście sądzę, że granat to nie jest ponieważ część nabijki, na której są pozostałości żelaznego nitu była ukryta pod czymś a skoro była zakryta to podobieństwo do granatu jest bardziej niż iluzoryczne. Poza tym ozdoby w kształcie granatu były eksponowane na wyposażeniu w całości a mocowania były ukryte. Pozwolę sobie wykorzystać zdjęcia do dalszych studiuów nad przedmiotem. Mam nadzieję, że nie będziesz miał o to pretensji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ylooC Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 Panowie, a może ta muszla to muszla pielgrzymia św. Jakuba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 Z orzełkiem??? :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ylooC Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 Jeżeli muszla Św. Jakuba elementem wojskowej nabijki to dalczego nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 Litości....... :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ylooC Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 Skoro uważasz, że takie połączenie nie jest możliwe, to negujesz rónież muszlę św. Jakuba jako element jelca?Jedno drugiego nie wyklucza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ylooC Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 Podałem tylko skojarzenie kształtu tej wykopanej muszli z kształtem muszli świętego Jakuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 ylooC - Twoja kreatywność została doceniona i inteligencja również. Ja na szalę moge jedynie rzucić lata nad studiowaniem szczegółów wyposażenia wojskwego z okresu napoleońskiego, które mi podpowiada, że muszla św. Jakuba" jako element kompletnie obcy wszelkim skojarzeniom z wojskowością nie była pucowana orłem polskim i używana jako element wyposażenia. Jak więc widzisz, pokonałes mnie kreatywnością :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ylooC Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 Spoko, znam swoje ułomności :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 odyn12 pliss podaj wysokość puncy z orzełkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 ylooC spoko ja tez mogę się mylić :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odyn12 Napisano 6 Luty 2015 Autor Share Napisano 6 Luty 2015 dla Osyjana- 6 mm. Panowie! Czy wszystko co kształtem przypomina przegrzebka musi być zaraz muszlą św. Jakuba??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odyn12 Napisano 6 Luty 2015 Autor Share Napisano 6 Luty 2015 Jest i trzecia nabijka, taki sam kształt, wielkość.Punca z orłem nabita tak samo jak na mojej. O ile dostanę zgodę właściciela to zamieszczę foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.