sqr Napisano 19 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2015 Witam, Proszę o pomoc w bliższej identyfikacji plomby i symboli na niej. ołów, 38mm średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 19 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2015 tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 19 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2015 BB" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 19 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2015 A B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 28 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2016 witam, Ponawiam pytanie, może ktoś coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 29 Kwiecień 2016 Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Późnośredniowieczna plomba materiałowa lub towarowa http://www.google.pl/search?q=seal+lead+XVII+century&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiuiLGb3LPMAhXJCiwKHZRbDKUQ_AUIBygB&biw=1097&bih=492#tbm=isch&q=cloth+seal+lead+XVII+century&imgrc=_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 29 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Dzięki mimir ! Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie co może przedstawiać ten symbol pod literami AB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 29 Kwiecień 2016 Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Twoja może być troszkę młodsza. Podobne chyba do 17 w były. Prawdopodobnie inicjały kupca bądź skrót miasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 29 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Chodzi mi nie o same litery, tylko o ten symbol pod nimi .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 29 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2016 o to coś mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Kwiecień 2016 Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Jako całość jest herbem, najpewniej odgmerkowym. Gmerk w tym wypadku miał takie przedstawienie. Ten fragment gmerka który Cię interesuję mógł np. mieć coś wspólnego z wykonywanym przez właściciela rzemiosłem ale bardzo często były to wytwory wyobraźni.e względu na wizerunek można wyodrębnić kilka typów gmerków. Pierwszym są wyobrażenia kreskowe. To system kresek ułożonych w różne układy, często występujących z inicjałami właściciela. Wiążą się również z nimi wyobrażenia monogramowe. "http://forumakad.pl/archiwum/2008/09/33_gmerki__znaki_mieszczanskie.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.