Skocz do zawartości
  • 0

Licznyj znak (chyba)

Navigator

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rosja miała koncepcję sztabu francuskiego, czyli urzędniczego" a co za tym idzie wszelkie służby, zaopatrzenia, logistyczne, zabezpieczenia, itp itd. Mogli je posiadać wszyscy odkomenderowani do służby w sztabie" bez podziału na typowe struktury organizacyjne wojska.
http://regiment.ru/upr/B/2/AK/13.htm
Napisano
Może to trochę odbiega od głównego tematu wątku ale w skład dowództwa korpusu w ówczesnej Armii Rosyjskiej zwanego zwyczajowo sztabem korpusu wchodził dowódca korpusu, szef (naczelnik) sztabu, szef (naczelnik) zarządu artylerii, szef (naczelnik) zarządu intendentury, starszy adiutant oraz naczelny lekarz i naczelny lekarz weterynarii. Szefowi sztabu i szefom zarządów podlegali przydzieleni oficerowie ale wbrew pozorom nie była to liczna obsada. Ponadto do dowództwa (sztabu) korpusu przydzieleni byli żołnierze nieetatowej kompanii gospodarczej (nieliniowej) czyli pisarze, gońcy, woźnice, kucharze itd. i to chyba im wydawano takie identyfikatory.
Napisano
Zgadza się. Choć, niestriełkowi,lekarze itp, byli również przypisani do jednostek typowo wojskowego podziału, z podziałem na kompanie, pułki lub w przypadku innych rodzajów wojsk adekwatnie. Tu chyba chodzi o całokształt jednostki organizacyjnej jako sztab"- czyli jakieś jednostki ochrony również, oprócz tych co wymieniłeś. Nie wiem ile było do ochrony sztabu korpusu. Zgadza się też, że wielu ich nie było...
Napisano
Mimir w Armii Rosyjskiej analogicznie jak w innych ówczesnych armiach a także w WP okresu międzywojennego oficerowie przydzieleni do sztabów (armii, korpusów czy też dywizji) pozostawali na ewidencji macierzystych pułków jednakże w przypadku licznych znaków" które nie były typowymi znakami tożsamości (identyfikatorami czy też nieśmiertelnikami) nie wydaje mi się aby wydawano je oficerom starszym do tego oficerom przydzielonym do sztabu bez względu na pełnioną funkcję. Co do jednostek (pododdziałów) ochrony to na pewno takowe nie istniały w czasie pokoju co odnosi się również do kompanii nieliniowej czyli de facto gospodarczej (niestrojewoj roty) grupującej pisarzy, gońców, woźniców itd. tworzonej na czas wojny. W czasie pokoju zadania wartownicze oraz pomocnicze na rzecz sztabu korpusu wykonywali żołnierze przydzieleni z oddziałów garnizonu w którym stacjonował sztab korpusu. Nie trafiłem także na informacje co do tworzenia na czas wojny specjalnych pododdziałów do ochrony sztabów korpusów. Być może zadania te spełniały pododdziały Pospolitego Ruszenia (Opłczenija) które formowanie w drużyny (odpowiednik batalionu) i brygady przydzielano poszczególnym korpusom.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie