Skocz do zawartości
  • 0

Miedzioryt

Rafi94

Pytanie

Napisano
Witam Szanownych kolegów!
Znów jestem zmuszony prosić o pomoc w identyfikacji ;). Jakiś czas temu szperając na złomowisku znalazłem taką oto blachę, która poniewierała się w wiadrze ze starymi gwoździami. Pierwotnie pokrywała ją czarna patyna, że aż nie było nic widać i prawie bym ją przez to zignorował :). Konkrety: blacha miedziana 23x14cm , mosiądzowana z motywem sceny polowania. Dwóch wojowników(jeden z włócznią, drugi szablą oraz tarczą) broni trzeciego przed lwami, który to siedzi na grzbiecie opancerzonego słonia.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Troszkę czasu mnie nie było na forum i takie sensacje;)! Teraz przynajmniej wiem jak to kiedyś wyglądało. Czyli wynika, że to starsza twórczość. Dzięki wielkie za zainteresowanie i poświęcony czas :). Jesteście niezawodni!
Napisano
Brak cech charakterystycznych dla miedziorytu tj.
-Brak śladów rylca. Na miedziorycie masz multum rys po rylcu, które nadają obiektom wrażenie wypukłości.
-Ślady mosiądzu go raczej dyskredytują. Pamietaj, że miedzioryty służą do odbijania rysunku na kartce poprzez pozostawienie farby w rowkach po rylcu. Nie widzę sensu nakładania mosiądzu na taką matrycę.

Ślady po gwoździach i mosiądz zdradzają, iż służyła ta płytka jako obicie szkatułki lub innego wyrobu dla turystów.
Ułamany róg to pewnie pamiątka po kombinerkach zdesperowanego menela.

Zawsze możesz wykonać odbitkę własnoręcznie z pomocą naboju do pióra :).
Napisano
Dziękuję za wskazówki, być może jest to jakiś masowy wyrób dla turystów. Co do śladów po gwoździach to raczej nie jest to raczej wykonanie pierwotne, dziury są nierówno rozmieszczone a poza tym wypukłe w stronę wzoru( gwoździe wbijane od tyłu). Da się może określić wiek oraz region pochodzenia? Tak, tak wiem, przynudzam ;).
Napisano
To, że ślady po gwoździach są w drugą stronę jest spowodowane interwencją menela i wyrwaniu gwoździ obcęgami. Wiek ciężki do ustalenia brak oznaczeń autora sugeruje masówkę pewnie połowa XXw.
Napisano
Witam Szanownych kolegów!
Znów jestem zmuszony prosić o pomoc w identyfikacji ;). Jakiś czas temu szperając na złomowisku znalazłem taką oto blachę, która poniewierała się w wiadrze ze starymi gwoździami. Pierwotnie pokrywała ją czarna patyna, że aż nie było nic widać i prawie bym ją przez to zignorował :). Konkrety: blacha miedziana 23x14cm , mosiądzowana z motywem sceny polowania. Dwóch wojowników(jeden z włócznią, drugi szablą oraz tarczą) broni trzeciego przed lwami, który to siedzi na grzbiecie opancerzonego słonia.
Napisano

Przepraszam za jakość ale zdjęcie robiłem telefonem i przy świetle lampy. Prosiłbym o wydatowanie tej blachy jeżeli jest taka możliwość ;). Wygląda staro.

Napisano
To wcale nie musi być aż taka masówka dla turystów czy inny kicz. Tego typu techniki wykańczania drewna stosowane były w Europie już w XIX w. Sam posiadam dziewiętnastowieczny stolik, którego blat obłożony (obity) jest blachą mosiężną w podobny sposób. Na blasze wytrawione lub wybite są też motywy wschodnie (indyjskie) - prawdopodobnie wpływ mody imperialnej" z czasów rządów Wiktorii Hanowerskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie