telaviv Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Napisano 28 Grudzień 2014 Witam, witajcie ! Pierwszy mój post na Waszym forum , postaram się nie spalić : / Trafiłem tu w poszukiwaniu informacji o niemieckich eszelonach i transportach wojsk pancernych , tematem interesuje się od dobrej chwili jest to jednak nisza tak ogromna w literaturze fachowej ze aż dziw bierze . Interesują mnie przede wszystkim kurioza ładowane na wagony , szczególnie końca wojny gdy instrukcje przepisy i regulaminy były drugoplanowe a w pospiechu na tabor ładowano co i jak popadnie . Przy ok 400 transportach wojskowych na dobę w chwili rozpoczęcia ataku na ZSRR niewiele zachowało się fotografii ukazujących Deutsche Reichsbahn na froncie , ładowanie i rozładunek klamotów na platformy . Niemcy niechętnie zresztą fotografowali tabor . Całość zawarta jest w dwóch , trzech książkach niemieckojęzycznych i alles . Niejedna zagadkę rozwiązało to forum jak zdążyłem się zorientować jeśli wiec macie w swoim posiadaniu jakiekolwiek fotografie eszelonów pancernych , załadunku , rozładunku , życia na wagonach , maskowania , malowania niemieckiego reichsbahnu z lat 1942-45 , ogólnie co i jak oraz na czym się woziło będę wdzięczny , ze swojej strony również będę kontynuować watek . Za pomoc dziękuję Pozdrawiam Cdn...
bjar_1 Napisano 28 Grudzień 2014 Napisano 28 Grudzień 2014 Popatrz tu:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=569645#569745i tu:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=312136#312179
telaviv Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Napisano 28 Grudzień 2014 Panzerjäger Tiger Sd.Kfz. 184 na platformie podczołgowej SSyms
telaviv Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Napisano 28 Grudzień 2014 Dobry materiał , dobrze trafiłem . Sporo fotek już widziałem ale eszelony z eskorta plot. niezmiernie ciekawe , kilka rewelacyjnych ujęć otoczenia , sporo ładowania na wagony , w zasadzie SSym bardzo rzadko na fotografiach , mega dobre ostre foty SS Köln ze Sturmgeschütz III . Bardzo mi to pomocne jest ! Niezmiernie wdzięczny Ci jestem . Pozdr !
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 Temat jest bardzo ciekawy i dla mnie, więc gdy trafię coś ciekawego, to wstawię.
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 Jak widać dla Pz.Kpfw.III późnych wersji, które ważyły ok. 22000 kg spokojnie wystarczały platfromy 2-osiowe...
telaviv Napisano 30 Grudzień 2014 Autor Napisano 30 Grudzień 2014 Witaj , ograniczony dostęp do sieci nie pozwala mi być na bieżąco , dziękuję za tak liczne materiały , wiele z nich jest mi niezmiernie pomocnych . Późniejszym wieczorkiem rozpisze się więcej , mam taka zagwozdkę , może razem ja rozłożymy na drobne . Pozdr!
telaviv Napisano 1 Styczeń 2015 Autor Napisano 1 Styczeń 2015 Chodzi o to że w transportach używano : 1 - wagonów zdobycznych co oczywiste oprócz Rosji bo tam zwężano każde tory i dostosowywano do normalności " . 2 - Do transportu czołgów ciężkich i raczej tylko i wyłącznie do niego platformy SSyms . Nie znalazłem na SSyms prawie nic innego jak Tygrysy . Nawet czołgi średnie ładowano na platformy SS Koln i inne . SSys prawie nie widać , sporadycznie . Wagony Typu Om Linz widać w co poniektórych transportach . Inne sporadycznie . Królują wagony typu R Stuttgart . I to mnie ciekawi . Większość a właściwie wszystko wożono na nich , w modelarstwie praktycznie nie istnieją . Ale pytanie innej maści , w wagonach typu R są przynajmniej dwa oznaczenia : Rr i Rs , wnioskuje ze są to te same wagony choć różnią się wzmocnieniem szkieletu wagonu ( tym od spodu ) , wydaje mi się ze Rr jest konstrukcji drewnianej a Rs całkowicie stalowy . Czy ktoś orientuje się czym jeszcze różnią się te wagony , jakiś schemat , szkic poglądowy z książek z epoki . Były tez jeszcze wagony Stuttgart typ Rms a może i inne . Żaden inny wagon do transportu nie posiada tylu wersji co ten . Wiem ze pytania moje bardziej na forum kolejarskim powinienem zadawać ale tabor DRG i DR do 1945 roku to w sumie olbrzymie przedsiębiorstwo i kawał wysiłku wojennego wzięło na siebie . Pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.