Skocz do zawartości
  • 0

Element taśmy amunicyjnej

Senemedar

Pytanie

Napisano

Co to jest? Wydaje mi się że jest to mosiężny element jakiejś taśmy amunicyjnej. Przedmiot ten staram się (i nie tylko Ja) zidentyfikować jednak bez skutecznie już od dłuższego czasu.

Długość 9,4 cm, szerokość 15mm. średnica oczka 6mm.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co to jest? Wydaje mi się że jest to mosiężny element jakiejś taśmy amunicyjnej. Przedmiot ten staram się (i nie tylko Ja) zidentyfikować jednak bez skutecznie już od dłuższego czasu.

Długość 9,4 cm, szerokość 15mm. średnica oczka 6mm.

Napisano

Elementy te wychodziły wraz z częściami taśm maxim ale nie od radzieckiego maxima, amunicją-łuskami 2 cm FlaK, MG 151. Waga jednego elementu ok. 25g.

Napisano
Dotykałem tego Maxima. Tak mi się przynajmniej kojarzy po tle, że to ten. Robi duże wrażenie na żywo. Royal Armories Museum w Leeds.
Napisano
Piękne dzięki vis1939, po przeszło 1,5 roku wiadomo co to dokładnie jest i w sumie chyba nie byle co.. Resztki tej parcianki są jeszcze w niektórych ogniwach. W porównaniu z 37mm Hotkiss ogniwa wyglądały zupełnie inaczej, ale kaliber zgadza się. Ciekawe czy używali tego cudeńka jeszcze w 45 do obrony p.lotniczej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie