Skocz do zawartości
  • 0

co to za symbol na mapie ?

rafa78

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pewnie będzie to na jakimś wzniesieniu, bo w takich miejscach z jasnych powodów stawiano wiatraki.
A tak przy okazji - szukał ktoś kiedyś właśnie w takich miejscach? Były efekty? Mam upatrzoną górkę z ruiną wiatraka, ale jest tam takie dzikie trawsko, że mnie hamuje przed wejściem z cewką. Z drugiej jednak strony korci...
Napisano

To jest ta sama mapa. Miasto Ostrów wlkp i dziwi mnie trochę żeby było tyle młynów koło siebie-chyba że się mylę?

Napisano
Tak na pewno młyny, przed miastem Kcynią też było kilka koło siebie, raz sprzedawałem pocztówkę z Rawicza przed wojenną i też na zdjęciu jest pełno wiatraków, na przedpolach miasta.

pozdro!
Napisano
Ostrów w tamtym okresie był pod władaniem zachodniego zaborcy. Może na tym kawałku trafił się taki prężny, że zrobił sobie monopol w dziedzinie młyńskiej na okolicę i wszystkie wiatraki były jego?
Musi być to wyżej położony teren - dobrze wiało.
Napisano
wiatraki zawsze warto schodzić -często monetki wychodzą poza tym tam gdzie był wiatrak często też był i dom młynarza a potem całość popadała w ruinę i do rozbiórki a obecnie brak po nich śladu-kilka takich penetrowałem i wierz mi warto
Napisano
Tak też myślałem, ale tu obawiam się tej cholernej trawy jak z buszu - ani machnąć swobodnie sprzętem ani później rwać kręgosłup na kopaniu w plątaninie korzeni. Na pewno tę radochę znacie. Ale pewnie się skuszę na próbę. Teraz (do wiosny) najlepsza pora na próbę walki. Dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie