rafa78 Napisano 3 Grudzień 2014 Autor Napisano 3 Grudzień 2014 Chodzi mi o ten x" czy może to być młyn?
Gniewkos Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Młyn wiatrowy - warto zawsze jeszcze napisać z jakiej mapy pochodzi wycinekpozdro!
nabuh Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Pewnie będzie to na jakimś wzniesieniu, bo w takich miejscach z jasnych powodów stawiano wiatraki.A tak przy okazji - szukał ktoś kiedyś właśnie w takich miejscach? Były efekty? Mam upatrzoną górkę z ruiną wiatraka, ale jest tam takie dzikie trawsko, że mnie hamuje przed wejściem z cewką. Z drugiej jednak strony korci...
rafa78 Napisano 3 Grudzień 2014 Autor Napisano 3 Grudzień 2014 To jest ta sama mapa. Miasto Ostrów wlkp i dziwi mnie trochę żeby było tyle młynów koło siebie-chyba że się mylę?
krzysiek9559 Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 młyny, młyny, wtedy nie było elektrowni wiatrowych,
wasko Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Tam pewnie osiedle z wielkiej płyty teraz pewnie stoi :(
Gniewkos Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Tak na pewno młyny, przed miastem Kcynią też było kilka koło siebie, raz sprzedawałem pocztówkę z Rawicza przed wojenną i też na zdjęciu jest pełno wiatraków, na przedpolach miasta.pozdro!
nabuh Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Ostrów w tamtym okresie był pod władaniem zachodniego zaborcy. Może na tym kawałku trafił się taki prężny, że zrobił sobie monopol w dziedzinie młyńskiej na okolicę i wszystkie wiatraki były jego? Musi być to wyżej położony teren - dobrze wiało.
rafa78 Napisano 3 Grudzień 2014 Autor Napisano 3 Grudzień 2014 fajnie dziękuje za pomoc :) tą normalną (wasko pomylił forum z budowlanym lat 80-tych)
mhulka Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 wiatraki zawsze warto schodzić -często monetki wychodzą poza tym tam gdzie był wiatrak często też był i dom młynarza a potem całość popadała w ruinę i do rozbiórki a obecnie brak po nich śladu-kilka takich penetrowałem i wierz mi warto
nabuh Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Tak też myślałem, ale tu obawiam się tej cholernej trawy jak z buszu - ani machnąć swobodnie sprzętem ani później rwać kręgosłup na kopaniu w plątaninie korzeni. Na pewno tę radochę znacie. Ale pewnie się skuszę na próbę. Teraz (do wiosny) najlepsza pora na próbę walki. Dzięki.
Pytanie
rafa78
Chodzi mi o ten x" czy może to być młyn?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.