Skocz do zawartości
  • 0

Nóż bojowy, ale jaki?

treborr_2007

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie
Jestem nowym użytkownikiem portalu. Historią i wszystkim co z nią związane interesowałem się już w podstawówce, ale od kiedy zacząłem oglądać program Pana Adama Sikorskiego, te zainteresowanie się spotęgowało. Niestety moja wiedza raczkuje, a chciałbym wiedzieć coś więcej o moim pierwszym egzemplarzu. Dodam, że na ostrzu ma wybitą literę S. Proszę o pomoc w identyfikacji bardziej doświadczone koleżanki i kolegów.
Pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Obecnie nazywany ożem luftwaffe" , ze względu na częste oznaczenia jakie były na nim bite - L5" i L6", spotykane na innym sprzęcie Luftwaffe. Występowały też oznaczenia S oraz W.
Napisano

Witam serdecznie
Jestem nowym użytkownikiem portalu. Historią i wszystkim co z nią związane interesowałem się już w podstawówce, ale od kiedy zacząłem oglądać program Pana Adama Sikorskiego, te zainteresowanie się spotęgowało. Niestety moja wiedza raczkuje, a chciałbym wiedzieć coś więcej o moim pierwszym egzemplarzu. Dodam, że na ostrzu ma wybitą literę S. Proszę o pomoc w identyfikacji bardziej doświadczone koleżanki i kolegów.
Pozdrawiam

Napisano
herring nie pisz bzdur chyba przez Ciebie obecnie tak nazywany, już w poście z 2008 wypisywałeś te bzdety nie jest to żaden nóż luftwaffe .Jest to niemiecki nóż szturmowy ogólnego stosowania przez wszystkie możliwe typy wojsk i koniec
Napisano
To jak literatura, to warto też poczytać takie coś
http://s3.amazonaws.com/cdn.paladin-press.com/downloads/eBooks/PDFs/Samples/KOWPDF-Knives-Of-War-Free-Sample.pdf

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 18:31 28-11-2014
Napisano
Nie koniec. Nie przeinaczaj tego co napisałem - na niektórych forach jest tak nazywany, tak samo jak Puma bywa nazywana ożem SS", co może ale nie musi mieć związku ze stanem faktycznym. Jak dla mnie faktycznie - możesz go nazywać jak chcesz.
Nie ma żadnych dowodów, że był uzywany przez wszystkie typy wojsk tak jak napisałeś, ani też w szczególności przez Luftwaffe, tak jak nieuważny czytelnik może odczytac mój post. Po prostu niemiecki nóż produkowany w okresie 2 wojny światowej, najprawdopodobniej używany przez wojsko (bo do kotleta sie nie nadaje), czasami pojawiający sie na rynku. Z Luftwaffe wiążą go odbiory - L z cyfrą na niektórych egzemplarzach, i jest to chyba jedyny typ noża okopowego, który - oprócz kappmessera - takie odbiory posiada. Czy znasz jakiś trzeci typ noża poza tymi dwoma (pomijam maczety i noże ozdobne), który posiada odbiory Luftwaffe?
Napisano
Po co ta dyskusja - jeśli nazwa stosowana przez sprzedawców na allegro i niektórych forach, to nie uzasadnia jej rozpowszechniania.
Takie nazwy pojawiają się po uwzględnieniu ewentualnych odbiorów na konkretnym egzemplarzu.

herring (168 / 11) 2014-11-30 00:12:09
czy możesz wskazać jakiś element, który uzasadnia to, że ten akurat egzemplarz to nóż LW?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie