Hebda Napisano 27 Listopad 2014 Autor Share Napisano 27 Listopad 2014 Modele kleiłem za dzieciaka,bakcyla nie połknąłemChoć Titanic revella 1:400 od 15 lat leży gdzieś nie sklejony nadal:)Pytanie brzmi jak takie farbki trzymają się drewna?Konkretnie sklejki?Czy po pomalowaniu farba nie odpada,nie odpryskuje,także czy można taką sklejkę po pomalowaniu psiknąć lakierem bezbarwnym z puszki.Na sklejce planuje wymalować pola szachownicy,złoty/grafitowyEwentualne pomysły chętnie rozważęCzas do 24grudnia:)Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 28 Listopad 2014 Share Napisano 28 Listopad 2014 Też kiedyś zrobiłem model szybowca - nigdy nie poleciał :(Był ze sklejki, balsy, papieru itp. Sklejkę pomalowałem rozrzedzoną farbą modelarską (żeby zagruntować), a później już bez rozcieńczania - i w piwnicy przeleżał prawie 20 lat - nic nie odeszło do momentu wyrzucania do śmietnika :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cuma Napisano 28 Listopad 2014 Share Napisano 28 Listopad 2014 sklejka jest wdzięcznym" materiałem do malowania farbami.dla poparcia moich słów, fotka skrzynki na zabawki, którą zrobiłem ze sklejki i pomalowałem rysunki zwykłymi akwarelami i plakatówkami. robiłem ją w końcówce lat 80-tych. ma już ponad 25! i nie jest lakierowana.co do lakieru... lakier krzywdy" farbkom nie zrobi. gorszy jest rozcieńczalnik stosowany do rozcieńczenia lakieru.lakierować trzeba gęściejszym lakierem (kubek Forda... ponad 21sek. przy pistolecie z dyszą 1,8-2) myślę, że nie masz zamiaru robić tego pędzlem?! możesz farbę rozmazać!lakier nitro z puszki jest bardzo miękki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cuma Napisano 28 Listopad 2014 Share Napisano 28 Listopad 2014 sam się post załadował, a nie skończyłem!... i podatny na zarysowania. jeżeli to do tych figur z łusek... to czarno to widzę!masz dojścia na lakiernie? zrób to lakierem poliuretanowym (lakier z utwardzaczem). efekt będzie super! trwały i z połyskiem. są też lakiery wodne, ale o tych może kto inny...wielu emocji przy partyjkach"!pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Listopad 2014 Autor Share Napisano 28 Listopad 2014 Albo czarne zrobie wypalarka na sklejce a iale" zostana nieruszine,a na koncu bezbarwny.Nir chce za bardzo isc w koszta:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cuma Napisano 28 Listopad 2014 Share Napisano 28 Listopad 2014 a może folia do oklejania mebli? jest biała jest i czarna...i drogie to nie jest. potniesz w kwadraty i ponaklejasz.sklejka musiała by być porządnie wyszlifowana i odkurzona...ale to już tak owocześniej" by wyglądało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Listopad 2014 Autor Share Napisano 28 Listopad 2014 Sprobuje najpierw farbkami,zrobie test jakosci na scieranie i zobaczymy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Listopad 2014 Autor Share Napisano 28 Listopad 2014 Zamiast lakieru moze B44.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.