smoczun Napisano 25 Listopad 2014 Autor Napisano 25 Listopad 2014 Kaliber na oko 75-80mm. Zostało na polu w ziemi i zastanawiam się czy taka szklanka może być niebezpieczna? Ktoś jest w stanie na podstawie takiego zdjęcia coś więcej napisać o tym znalezisku?
smoczun Napisano 26 Listopad 2014 Autor Napisano 26 Listopad 2014 Z tej samej okolicy wychodziły takie kulki szrapnelowe. Interesuje mnie pierwsza od lewej, skąd pochodzi? Wygląd zewnętrzny świadczy o identycznej metodzie produkcji kulek nr 1 i nr 2.Ze szklanki w dołku wysypują się kulki nr 3.
smoczun Napisano 26 Listopad 2014 Autor Napisano 26 Listopad 2014 I jeszcze 3 przedmioty, których przeznaczenia nie znam.
smoczun Napisano 25 Listopad 2014 Autor Napisano 25 Listopad 2014 Kaliber na oko 75-80mm. Zostało na polu w ziemi i zastanawiam się czy taka szklanka może być niebezpieczna? Ktoś jest w stanie na podstawie takiego zdjęcia coś więcej napisać o tym znalezisku?
vis1939 Napisano 26 Listopad 2014 Napisano 26 Listopad 2014 Wyciągnij tą ciarupę z gleby jeśli koniecznie chcesz wiedzieć co to,inaczej na śmiech bierze takie zgadywanie po ledwo odsłoniętych ochłapach,kulkach itp.Najwyżej urwie Ci łeb,co tez wiele wniesie do sprawy.To po prawej na Twoim zdjęciu to jakiś łącznik do kabli/linek.
vis1939 Napisano 26 Listopad 2014 Napisano 26 Listopad 2014 Fakt,ale choć będzie można wykluczyć tezę,iż był bezpieczny:)
smoczun Napisano 26 Listopad 2014 Autor Napisano 26 Listopad 2014 vis1939, Powstrzymaj się proszę od złośliwości;)Zaciekawiło mnie to, że leży kilka pełnych szklanek w jednym dołku. Raczej same tam nie doleciały?:)Inne przedmioty znalazłem w niedalekiej okolicy, dlatego interesuje mnie czy i jaki mają związek z I WŚ. Dwie małe kulki są pospolite i o te nie pytam, interesuje mnie duża ponieważ nie znalazłem jednoznacznej informacji z jakiej broni/amunicji pochodzi?Trzeci przedmiot z całą pewnością nie jest łącznikiem do kabli/linek.
Piastek Napisano 26 Listopad 2014 Napisano 26 Listopad 2014 Jeśli chcesz sie dowiedzieć to musisz zobaczyć, nikt nie wywróży tutaj, a jeśli delikatnie byś czymś to odkopywał to sama z siebie nie wybuchnie, tym bardziej że nie ma zapału ;)
vis1939 Napisano 26 Listopad 2014 Napisano 26 Listopad 2014 aciekawiło mnie to, że leży kilka pełnych szklanek w jednym dołku. Raczej same tam nie doleciały?:)"Skoro pełne to są to pewnie niewybuchy pozbierane po walkach i wrzucone do dołu razem z innym poniewierającym się szmelcem.Zapalniki odkręcone,bądź oderwane przy próbie wysadzenia.Różnistych szrapnelowych" kulek przewinęło się na forum już setki,zmierz średnice swojej i porównuj z tym co wyskoczy w wyszukiwarce.Trzeci przedmiot z całą pewnością nie jest łącznikiem do kabli/linek" - wpisz sobie w googla zacisk prądowy"
Tiger6 Napisano 26 Listopad 2014 Napisano 26 Listopad 2014 Ten mosiężny pierścień ze zdjęcia to element carskiego zapalnika stosowanego w takich szrapnelach jak ten, którego szklankę odkopałeś.
Ave Danzig Napisano 25 Listopad 2014 Napisano 25 Listopad 2014 Pierścień wiodący nacięty (wystrzelony), brak redukcji i zapalnika - bezpieczny.
Kwiczoł Napisano 25 Listopad 2014 Napisano 25 Listopad 2014 Nie ośmieszajmy się panie Ave,przecież nawet nie wiadomo co toto,może być równie dobrze rozkręcony niewybuch odłamkowego
Piastek Napisano 25 Listopad 2014 Napisano 25 Listopad 2014 http://odkrywca.pl/szrapnel,721935.htmljak z tego linku szrapnel.Jak nie ma zapalnika (a nie ma na pewno) to okop to delikatnie i zobaczysz :)
smoczun Napisano 25 Listopad 2014 Autor Napisano 25 Listopad 2014 Dziękuję za zainteresowanie. To co piszecie potwierdza moje przypuszczenia. Staram się ostrożnie podchodzić do takich tematów. Raczej nie zbieram militarki, interesuje mnie drobnica. Nie mniej waham się czy tam kiedyś nie wrócić ale jest pewne ryzyko, ponieważ ta szklanka to nie jedyny przedmiot w tym dołku:1. tu widać fragment drugiej szklanki leżącej pod kątem,2. wysypujące się z niej kulki,3. coś jeszcze, odłamek?Dlaczego leżą razem? Ktoś nazbierał odpadów i zakopał?Znajduje się to w zaoranym polu na przedpolu jednego z zewnętrznych fortów Twierdzy Modlin. Znalazłem tam kilka innych przedmiotów, a wśród nich kilka będących dla mnie zagadką.
Pytanie
smoczun
Kaliber na oko 75-80mm. Zostało na polu w ziemi i zastanawiam się czy taka szklanka może być niebezpieczna? Ktoś jest w stanie na podstawie takiego zdjęcia coś więcej napisać o tym znalezisku?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.