pablopawell Napisano 18 Listopad 2014 Autor Share Napisano 18 Listopad 2014 Witam jak pozbyć się rdzy z hełmu żeby nie uszkodzić oryginalnej farby o ile jest to możliwe lub ewentualnie zatrzymanie dalszej korozji. Wydaje mi się że elektroliza to nie jest dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablopawell Napisano 18 Listopad 2014 Autor Share Napisano 18 Listopad 2014 zd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablopawell Napisano 18 Listopad 2014 Autor Share Napisano 18 Listopad 2014 zd 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimm28 Napisano 18 Listopad 2014 Share Napisano 18 Listopad 2014 Elektrolizą pozbędziesz się farby. Ja czyściłem mechanicznie,potem malowałem roztworem taniny. Po wyschnięciu myłem i ponownie malowałem. Tak kilka razy. Po pozbyciu się rdzy można pomalować roztworem paraloidu B-44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 18 Listopad 2014 Share Napisano 18 Listopad 2014 Pozostaje szczaw (ale często przebarwia i zmiękcza farbę), albo fosol - najlepiej stosować tylko na skorodowane powierzchnie - pędzlem. Oczywiście najlepiej z grubsza oczyścić to co luźne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Listopad 2014 Share Napisano 18 Listopad 2014 Robiłem różnie,szczawiem i fosolem.Zdecydowanie fosol,małe ilości pędzelkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 18 Listopad 2014 Share Napisano 18 Listopad 2014 fosol na 10-15 minut, przemyć ciepłą wodą z płynem do naczyń i znowu fosol na 15 minut, tak w kółko. Lekko czasochłonne i wymaga cierpliwości ale fajny efekt i farba zostanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablopawell Napisano 20 Listopad 2014 Autor Share Napisano 20 Listopad 2014 Bardzo dziękuję wszystkim za cenne rady myślę zdecyduje się na fosol tylko muszę go gdzieś zdobyć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 20 Listopad 2014 Share Napisano 20 Listopad 2014 Może być fosol a także odrdzewiacz do stali i żeliwa" dostępny w większości marketów/budowlanych Skład niemal identyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songo_ Napisano 28 Grudzień 2014 Share Napisano 28 Grudzień 2014 Ja polecam płyn sidol idealnie sie nadaje do takich rzeczy sam go używam i jestem bardzo zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.