Skocz do zawartości

Armand Prospector przyjacielski sprzęt

Firmanty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Landszaft nie wiem czy Minelab nie usuwa przypadkiem oznaczeń z podzespołów w celu uniknnięcia kopiowania. Może Wojtek od niego się nauczył ścierać :)
Napisano
Jeśli ktoś zechce skopiować układ to to zrobi. Aktualnie istnieją firmy, które ozbierają" scalaki - nie tylko są w stanie określić co to za układ, ale także wyekstrachować schemat elektryczny oraz maski produkcyjne scalaka.Także jakby Chinole mieli ochotę wypuścić podróbki Minelabów (tudzież Armandów :D ), to zrobiliby to bez kłopotu. Widać rynek zbyt niszowy, że jeszcze się nie pofatygowali.
Napisano
Minelab nie musi usuwać oznaczeń z układów, ponieważ tam w układzie nic nie ma co by było odkrywcze. Całą mądrość Minelabów siedzi w sofcie.
Usuwanie oznaczeń z układów daje efekt wówczas, gdy konkretny model podzespołu których pozornie identycznych (w sensie funkcjonalności i obudowy) jest kilkadziesiąt czy kilkaset lub nawet tysiące, ale tylko bardzo nieliczne lub wręcz jeden wybrany spełniają założenia układu w którym pracują. Dlatego ja na przykład czasami usuwam oznaczenia dla ochrony know-how. Bo co z tego że od razu widać że jest to wzmacniacz operacyjny, co każdy głupi radioamator rozpozna, ale cały diabeł tkwi w pytaniu ale który konkretnie" :)
To jest całkiem sprawne zabezpieczenie, lub raczej jego element, w czasach w których patent przed niczym nie chroni konstruktora.

Nie jest prawdą że wszystko można rozebrać i skopiować. To są mocno nieaktualne informacje. Tak było KIEDYŚ, 30 lat temu. Wszystkie ruskie scalaki i w ogóle prawie wszystkie układy produkowane w bloku wschodnim, były skradzioną gorszą kopią rozwiązań zachodnich. Ale jak wspomniałem, to już przeszłość. Obecnie nie tylko nie jest możliwe zerżnięcie masek układów scalonych jeśli producent tego nie chce i zadba o to, ale nawet sczytanie programu zapisanego w procesorze, jeśli został zabezpieczony. Pomijam przestarzałe konstrukcje oczywiście. Teoretycznie się da ale trzeba dysponować technologią i pieniędzmi większymi niż potrzebne żeby zrobić układ nowszy i lepszy od podstaw :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie