Ostoja Napisano 13 Listopad 2014 Autor Napisano 13 Listopad 2014 Witam, Proszę o identyfikację kilku guzików z pól płn.-zach. Lubelszczyzny.Jako pierwszy, cywil uszkodzony przez maszyny rolnicze. Mosiądz.
Ostoja Napisano 13 Listopad 2014 Autor Napisano 13 Listopad 2014 Cyna/cynk (?) -rewers bez sygnatur z urwanym uszkiem. Bardzo nietypowa, rzadziej spotykana czcionka. Cyfry wypukłe.
Ostoja Napisano 13 Listopad 2014 Autor Napisano 13 Listopad 2014 Cienka mosiężna blaszka z cyfrą 3. Rewers bez sygnatur. Prymitywnie wykonane uszko.
Ostoja Napisano 13 Listopad 2014 Autor Napisano 13 Listopad 2014 Cynk/cyna (?), rewers bez sygnatur. Niestety nie posiadam zdjecia rewersu ale jest niemal takie samo jak w guziku z nr 13.
Ostoja Napisano 13 Listopad 2014 Autor Napisano 13 Listopad 2014 Wszystkie guziki zostały znalezione przez znajomego na polach i dawnych siedliskach na obszarze ok. 1km kwadratowego.
Mosin24 Napisano 13 Listopad 2014 Napisano 13 Listopad 2014 Pierwszy to guzik urzędniczy Księstwa Warszawskiego a drugi to guzik 13 pułku Rosja carska.
AndrzejBr Napisano 14 Listopad 2014 Napisano 14 Listopad 2014 Z nr 43 to polski z okresu 1789 - 1794, 43-go szwadronu Kawalerii Narodowej. Tu http://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/6774 podobny z innym numerem.
AndrzejBr Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 Jak przeczytasz jeszcze raz informacje z podanego przez siebie linku to wczytasz się dokładnie, iż chodzi o rok 1807. Natomiast dodam od siebie, że w kolejnych latach powstały następne pułki, aż do nr 22. Jeśli chodzi o sam guzik, to pewnie zdania będą podzielone. Według mnie jest francuski, choć ma zwykłe uszko. Akurat z tym numerem, choć nie należą do rzadkości, a wręcz przeciwnie, gdzieś około 80% wychodzi właśnie z pojedynczym uchem.
Ostoja Napisano 17 Listopad 2014 Autor Napisano 17 Listopad 2014 A ten z 4 wydaje się być polskim. Tu znalazłem podobny: http://myvimu.com/exhibit/21843-guzik-pulkowy-zolnierski
AndrzejBr Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 Zgadzam się z tobą w 100%. Ciekawy jest też ten z nr 3. Ze zdjęć nie bardzo widać, więc może określ jak oceniasz jego grubość. Czy to jest raczej cienka blaszka, czy coś bardziej masywnego. Czy przypomina swą budową guziki bawarskiej artylerii z okresu wojen napoleońskich? Ta 3 posiada charakterystyczny haczyk na górze. Spotyka się takie na pruskich guzikach, choć absolutnie nie twierdzę że nim jest.
Ostoja Napisano 17 Listopad 2014 Autor Napisano 17 Listopad 2014 Guzik z 3: jest to cienka blaszka mosiężna, grubości boratynki :)Niestety cyfra jest starta i ciężko zrobić lepsze zdjęcie. Guzik leżał na polu, ale kiedyś tj. w I poł. XIX w i wcześniej biegła tam lokalna dróżka.Ze 100m od niego leżał ten z 4. Na płn. Lubelszczyźnie pruskie guziki praktycznie nie znajduje się a jeśli coś się trafi to jakieś pojedyncze. Myślę, że identyfikacja tego guzika może być najbardziej kłopotliwa. Jest dość prymitywnie wykonany jak na ówczesne standardy.Może to jakieś formacje z zaplecza wojskowego? Hmm....
Mosin24 Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 Ten z 3 to guzik 3 pułku szwajcarskiego walczącego u boku wojsk napoleońskich. Mam taki sam tylko że z 2.
AndrzejBr Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 Mosin, nie wiem jaki miałeś guzik, no ale ten na pewno nie jest szwajcarski. Wracając do 3 to przepraszam, no przecież dokładnie opisałeś ja wcześniej, a ja nie doczytałem. Podejrzewam, że ta 3-ka to jakiś niemieckojęzyczny pułk Wielkiej Armii. Widziałem już kilka takich guzików z różnymi numerami. Najwięcej wychodzi ich na wschodzie naszego kraju, na Białorusi i Ukrainie. Natomiast nie widuję ich na razie w Rosji. Jeśli prześledzić losy korpusów w 1812r to np. 6 korpus bawarski operował najdalej pod Połockiem, nie był w samej Rosji, ale to i tak dość daleko od naszych granic, natomiast 7 - saski kręcił się dokładnie po tych terenach gdzie znajduje się te guziki. Mniej więcej po tym samym terenie operowali też Austriacy. Może się mylę, budową przypominają guziki bawarskiej artylerii, ale największe ich zagęszczenie w przyrodzie podchodzi pod Sasów i Austriaków. No nie jestem znawcą wojen napoleońskich i nie wiem dokładnie, gdzie, kto walczył. Saskich znamy tylko jeden rodzaj guzików i to tylko z dwoma numerami – rzymską I i II, a to był bodaj 30 000- czny korpus. Mamy jeszcze Wirtembergię, Badenię i wiele innych do sprawdzenia.
Mosin24 Napisano 18 Listopad 2014 Napisano 18 Listopad 2014 10 października 1806 utworzono 1,2,3,4 pułk szwajcarski.
Ostoja Napisano 18 Listopad 2014 Autor Napisano 18 Listopad 2014 Trop szwajcarski jak i niemiecki jest interesujący:)Jest szansa, że po weekendzie nabędę guzik z 3 na własność. Wtedy podam szczegółowsze dane (grubość, średnica) i lepsze foty.
maariusz535 Napisano 18 Listopad 2014 Napisano 18 Listopad 2014 mosin czy to uszko przy tej 2 guz jest jakby przylutowane?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.