Skocz do zawartości
  • 0

Meteoryt

vojtaz2

Pytanie

Napisano

Witam, wczoraj na skraju pola kolega w stercie kamieni zebranych z pola znalazł za pomocą wykrywacza duży dziwny kamień, na zdjęciu jest kawałek ułamanego kamienia z rożnymi warstwami w środku oraz z pęcherzykami powietrza, gdzie nie gdzie jak szpadlem porysowaliśmy był kolor biały z czasem żółtym. Magnes tego nie chwyta. Więc co to może być? dodam że 6 lat temu na polach w odległości 6 km znalazłem podobny, ale bardziej stopiony kamień.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Możliwe, gruz" z kosmosu często zawiera bardzo duże ilości różnego rodzaju metali... oby nie był napromieniowany ;) bo na zdrowie ci to to nie wyjdzie...

...ja kiedyś w lasach niedaleko Rudzicy (Konin) znalazłem ogromny, dziwny głaz przy którym w promieniu co najmniej 10 metrów nic nie rosło, ziemia była tylko przykryta suchymi chaszczami... w momencie kiedy traktowałem ten kamyczek" wykrywaczem (Garrett AT-Gold) zaczął się wyłączać, włączać i wszystko mi się zapalało na wyświetlaczu, dodam, że często znajduję kamienie magnetyczne ale takiego czegoś jeszcze nie miałem... po krótkim namyśle przyszło mi do głowy, że może być to meteoryt a fakt, że wokół niego nic nie żyje dał mi do myślenia, że jeśli to kosmiczny gruz to może być napromieniowany - wydarłem stamtąd jak z procy. Uran np. potrafi być aktywny ok 4,5 miliarda lat.

Pozdrawiam
Napisano
Nie no koledzy nic nie świrował wykrywacz:) tylko dał mocny sygnał, meteo leżało na szczycie sterty zebranych kamieni. Może to ruda miedzi srebra? tylko w koło nie ma kopalni tego typu. hmm
Napisano
A skąd to to pochodzi? ;)
Nie pytam o dokładną lokalizację, a o ogólną, nie dolnośląskie przypadkiem? ;p
Meteoryt to raczej nie jest, wygląda na antropogen
Napisano
Mam kamień, który jest ciężki i nie przyciąga go magnes, jest to jakiś odpad z huty, powstały przy wytopie chromu lub niklu, wg mojego znajomego.
Niestety, ten mój jest inny, w sumie to bryłka metalu pokryta skorupą, głównie zieloną, ale są pewne podobieństwa, np srebrzysta barwa metalu, duża gęstość, pęcherzyki, na twoim też widzę zielonkawą barwę.

Co do meteorytu, to wszelakie pęcherzyki, kąty proste etc zazwyczaj dyskwalifikują znalezisko jako meteoryt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie