Skocz do zawartości
  • 0

Kurtka LWP deszczyk"

Louis

Pytanie

Napisano

Witam,

w ręce wpadła mi taka oto kurtka polowa. Mam duży kłopot z jej identyfikacją, gdyż została uszyta deszczykiem" do środka... Zapinana na 5 metalowych guzików podobnie jak kurtka wz. 52.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No dobrze. Miałem tego nie pisać na forum. Poprzedni właściciel kurtki twierdzi, że została ona zabrana na pamiątkę z planu Czterech Pancernych" co wydawało mi się mało prawdopodobne. Teraz już sam nie wiem co o tym myśleć :). Jeszcze raz dziękuję za próbę identyfikacji. Pozdrawiam.

P.s. Który z pancerniaków miał ją nosić to już zupełnie inna historia :).
Napisano
Kurkow z mundurami wz. 52 bywało różnie. Zapewne widziałeś fotografie z pierwszej połowy lat sześćdziesiątych na których są żołnierze WP w kompletnych zestawach mundurowych wz. 52, kompletnych zestawach wprowadzonych przepisami z 1961 r. czyli deszczykach" jak również mieszanina czyli mundury z lat pięćdziesiątych, kurki zimowe echatki" z nadrukiem deszczyk", spodnie drelichowe i bluzy deszczyk" itd. Tak samo jest z guzikami cynkowymi i wykonywanymi z tworzywa które występowały równolegle i są na zdjęciach wykonanych w końcu lat sześćdziesiątych.
Louis z tą szarością to trochę przesadziłem rozchodziło mi się o typowy kolor szarozielony. Po drugie w przepisach mundurowych funkcjonariuszy MO z 1955 r. są kurtki drelichowe ćwiczebne ale z siedmioma guzikami tak jak dla oficerów WP według przepisów z 1952 r. Po trzecie na pieczątce z literami KT w owalu jest chyba data czyli tak jak napisałeś 11/66 lub 11/68. Czyli reasumując kurtka nadal pozostaje zagadką.
Napisano

Witam,

w ręce wpadła mi taka oto kurtka polowa. Mam duży kłopot z jej identyfikacją, gdyż została uszyta deszczykiem" do środka... Zapinana na 5 metalowych guzików podobnie jak kurtka wz. 52.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie.

Napisano
Panowie co do mundurów polowych MO z lat sześćdziesiątych to widać je w drugim odcinku serialu Przygody Psa Cywila (produkcja 1970 r.) i co ciekawe są tam kurtki z pięcioma guzikami z tworzywa.
Napisano
Jaki kolor ma ta kurtka?
Ja bym proponował zadać trzy pytania:
1. Do kiedy używano mundurów wz.52?
2. Kiedy wprowadzono deszczyk"?
3. Do kiedy używano cynkowych guzików?

Po odpowiedzi na te pytania, zaryzykowałbym odpowiedź, że kurtka jest jakimś wynalazkiem właśnie z tego przedziału czasowego.
Napisano
Witam, bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź. Oprócz rozmiaru jest tylko mało czytelna pieczątka kontroli technicznej: 11/66" lub 11/68". Pozdrawiam.
Napisano
Louis mam dwie hipotezy (co podkreślam) odnośnie twojej kurtki. Pierwsza że jest to element umundurowania ćwiczebnego (polowego)
funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej albowiem w latach sześćdziesiątych MO nie użytkowałam mundurów polowych w kamuflażu
deszczyk" tylko mundury ćwiczebne w kolorze szarym o kroju zbliżonym albo takim samym co WP. Tutaj trzeba zajrzeć do przepisów mundurowych dotyczących umundurowania funkcjonariuszy MO wydanych bodajże w 1955, 1961 i 1969 r. Hipoteza druga (mniej prawdopodobna) że jest to element munduru uszytego z dostępnego ówcześnie materiału na potrzeby filmowe ewentualnie na potrzeby koncertowe jakiegoś (wojskowego ?) zespołu estradowego. Jednakże skłaniam się do wersji pierwszej ze względu na jakość wykonania. A czy poza pieczątką z rozmiarem są inne sygnatury ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie