Skocz do zawartości

Złoty kolor łuski.

lasiutm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio czyściłem łuski i po przetarciu miejscami pojawił się złoty kolor. Znacie jakieś sposoby aby usunąć ten czarny kolor aby cała łuska była złota ? Czy płyn do czyszczenia mosiądzu KIWI się sprawdzi ?

Napisano
Sprawdzi się nawet jakiś cif, polerka czy inne takie wynalazki, tylko po co niszczyć fajny fant. Jak chcesz błyszczące, to sobie na alle... nówkę kup :)
Napisano
Znalazłem zajefajny sposób na oczyszczanie bez uszkadzania.

Szlifierka kątowa + adapter na rzep + włóknina ścierna.

Łuseczki po takim szlifowaniu są pięknie oczyszczone i nie porysowane, a i się nie świecą jak psu...wiadomo co.
Napisano

Heniek, żebyś nie była zaskoczony. Wprawdzie nie radzę tego stosować na stare cienkie monetki, ale na wszelkie inne grubsze" rzeczy nie ma nic lepszego.

Jedynym minusem jest to że włóknina dość szybko się ściera.

Napisano
Włókniną ręcznie można czyścić powiedzmy bagnet. Włókniną na szlifierce to się w firmie w której pracuje robi szlif" na nierdzewce. Znaczy płaszczyznę pokrywa rysami kierunkowymi. Z równym powodzeniem można monety piaskować, tłuc młotkiem lub od razu przetapiać.
Wojtek
Napisano

Jak już wspomniałem na monety to tego nie polecam, ale na gruby mosiądz lub alu.

Generalnie jak kto woli.

Na łusce próżno szukać śladów rysowania tej włókniny, ale zapalaku z alu już widać matowienie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie