lasiutm Napisano 8 Październik 2014 Autor Share Napisano 8 Październik 2014 Witam. Ostatnio czyściłem łuski i po przetarciu miejscami pojawił się złoty kolor. Znacie jakieś sposoby aby usunąć ten czarny kolor aby cała łuska była złota ? Czy płyn do czyszczenia mosiądzu KIWI się sprawdzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lasiutm Napisano 8 Październik 2014 Autor Share Napisano 8 Październik 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 8 Październik 2014 Share Napisano 8 Październik 2014 Sprawdzi się nawet jakiś cif, polerka czy inne takie wynalazki, tylko po co niszczyć fajny fant. Jak chcesz błyszczące, to sobie na alle... nówkę kup :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lasiutm Napisano 8 Październik 2014 Autor Share Napisano 8 Październik 2014 Dzięki za odpowiedź. Tak też myślałem. Usunąłem tylko tą warstwę piachu i brudu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 8 Październik 2014 Share Napisano 8 Październik 2014 Znalazłem zajefajny sposób na oczyszczanie bez uszkadzania.Szlifierka kątowa + adapter na rzep + włóknina ścierna.Łuseczki po takim szlifowaniu są pięknie oczyszczone i nie porysowane, a i się nie świecą jak psu...wiadomo co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 9 Październik 2014 Share Napisano 9 Październik 2014 Nie długo monety będziecie czyścic szlifierką kątową do jednej łuski z takim sprzętem.Opanujcie emocje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 9 Październik 2014 Share Napisano 9 Październik 2014 Heniek, żebyś nie była zaskoczony. Wprawdzie nie radzę tego stosować na stare cienkie monetki, ale na wszelkie inne grubsze" rzeczy nie ma nic lepszego.Jedynym minusem jest to że włóknina dość szybko się ściera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Październik 2014 Share Napisano 9 Październik 2014 ie ma nic lepszego"Nie wiem, czy nominał z Kościuszki jest tego samego zdania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Październik 2014 Share Napisano 9 Październik 2014 Włókniną ręcznie można czyścić powiedzmy bagnet. Włókniną na szlifierce to się w firmie w której pracuje robi szlif" na nierdzewce. Znaczy płaszczyznę pokrywa rysami kierunkowymi. Z równym powodzeniem można monety piaskować, tłuc młotkiem lub od razu przetapiać.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 9 Październik 2014 Share Napisano 9 Październik 2014 Jak już wspomniałem na monety to tego nie polecam, ale na gruby mosiądz lub alu.Generalnie jak kto woli.Na łusce próżno szukać śladów rysowania tej włókniny, ale zapalaku z alu już widać matowienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 9 Październik 2014 Share Napisano 9 Październik 2014 Denko dostawało ładny docisk do tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 9 Październik 2014 Share Napisano 9 Październik 2014 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.