IdeL Napisano 13 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2014 Mam pytanie do budujących lub instalatorów - ile u Was kasują za metr instalacji gazowej w miedzi"? W Poznaniu jedna ekipa krzyknęła mi 110PLN i chciałem sprawdzić czy to standard, czy też można jeszcze coś zaoszczędzić.IdeL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2014 Share Napisano 14 Wrzesień 2014 Wg mnie kogoś mocno poniosło...Jestem na etapie układania instalacji:- piec dwufunkcyjny - 10 grzejników ( największy 600x1400 V33 ) + 3 drabinki- ile mb instalacji? nie wiem, ale mieszkanie ma c.a 90 m2Całość, bez materiału, ylko" robocizna, to 4 tys...Do tego nadzór kierownika budowy, który dodatkowo za dziennik i pieczątki weźmie do pięciu stów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2014 No właśnie, mnie interesuje tylko ta nieszczęsna gazówka", bo całą resztę już mam. U mnie wypada ok. 11m rurki do kotła. Nie chciałbym wziąć też jakichś Heńków za półdarmo, aczkolwiek moje kilkuletnie doświadczenia w zakresie budowania chałupy podpowiadają mi, że tandeta wykonania czegokolwiek nie jest wprost proporcjonalna do wysokiej ceny usługi :( Nie ważne: Heńki czy profesjonaliści" - potrafią wzbić się na wyżyny fahoffości".IdeL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2014 Dodam, że te 110, to cena robocizny z materiałem.IdeL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2014 Share Napisano 14 Wrzesień 2014 Może i mam w kosztorysie przed" rozbicie, ale w umowie zrobiłem to co zawsze, czyli koszt całkowity wykonania zgodnie z projektem i uzgodnieniami wewnętrznymi". Tak, aby się po fakcie nie okazało, że jeszcze N muszę dopłacić, bo wie Pan, tu kolanko doszło, a tu się przez ścianę musieliśmy przekuć".PS Jeśli 110,0 to z materiałem, to nie jest aż tak źle- kwestia jakie rurki ( producent ), ile detali typu kolana, itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2014 No to mnie pocieszyłeś Yeti. Na producentach tych rzeczy niestety nie znam się, natomiast w opcji była jeszcze instalacja stalowa - cena materiału niższa, ale za to robocizny wyższa (spawanie i te sprawy...). Tak, że summa summarum wsio radno".Ja już o kosztorysie dawno zapomniałem.... Dla mnie ma on wymiar jakiejś starej, ludowej legendy XDIdeL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2014 Share Napisano 14 Wrzesień 2014 Trzeba było o PEX'ie pomyśleć...Znacząco taniej mi wychodziło w kosztorysie, mimo specjalnych podejść pod grzejniki.Dwa- jeśli porównasz dwie ( np ) ceny rurek miedzianych, to szybko się przekonasz, że wyższa ( wcale nie tak dużo ), to np wrocławski Hutmen, a niższa, to no-name o cieńszych ściankach. Na przykład...Ja wszędzie mam prawdziwy atestowany Hutmen i, tfu tfu, nie mam problemów.Dla przykładu- zaprzyjaźniona i rzetelna hurtownia RURA CU-DHP 18X1 (5M) 13,03 mbRURA CU-DHP 15X1 (5M) 11,02 mbI przy okazji, z zestawienia materiału wychodzi, że instalacji brutto mam ok 45 mb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 14 Wrzesień 2014 Share Napisano 14 Wrzesień 2014 110 zł /m gazu w miedzi to cena normalna ...zakres 85-150 jest standardem w Wawie.pozdrps oczywiście z materiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2014 Dżniks PATRON.Yeti - gazu nie kładzie się" w PEXie. Z tego co wiem, to tylko metale wchodzą w Polsce w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Wrzesień 2014 Share Napisano 14 Wrzesień 2014 Panowie PEX tylko do ogrzewania/podłogówki.Yeti trza był zapytać o instalkę bo mam dobre układy a la łojciec A*Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 20:11 14-09-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2014 Zależy. Ja mam w PEXie wszystko, a nie mam podłogówki. Tak mi położyli... Ale dokupiłem sobie prasę do złączek i w razie Niemca sam sobie rozwiązuję problemy c.u. - c.w.u.Zdaje się, że gaz można też kłaść w rurach PE, ale trudno w księstwie pyry namierzyć kogoś, kto w tym kładzie gaz.IdeL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Wrzesień 2014 Share Napisano 15 Wrzesień 2014 Idel masz rację z tym Pexem - można i ogrzewanie i podłogówkę :) Taki skrót myślowy zrobiłem.Ja mam gaz w miedzi na zaciskane końcówki - w poprzednim domu wszystko było z miedzi lutowane lutem twardym. Jak macie jakieś pytania w miarę ogólne to pytajcie - zapodam małżonce - handluje czymś takim. A szwagier ma instalatorstwo.Wiem, że wycenia całościowo a nie od metra bieżącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 15 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2014 Woytas, u mnie też ma być zaciskane.Ale czy taki sposób łączenia jest bezpieczny? Nie zacznie to z czasem przepuszczać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Wrzesień 2014 Share Napisano 15 Wrzesień 2014 Jest bezpieczne - ma atesty itepe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Wrzesień 2014 Share Napisano 15 Wrzesień 2014 W. wszystko na miód łączy...Ładnie pachnie, jak się przegrzeje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 15 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2014 Miód najbardziej lubię w płynie :DWe wczesnym średniowieczu, w akademiku dorabialiśmy miód spirytusikiem - przy brydżyku....MIODZIO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.