Edek bomber Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Napisano 8 Wrzesień 2014 Witam ... Kiedyś czytałem gdzieś tu na forum że midas nadaje się tylko na okopy i do lasu , a na pola się nie nadaje ? Czy to prawda a jak tak to dlaczego ? Prosił bym by odpowiadali mi użytkownicy tego wykrywacza ..
Czlowieksniegu Napisano 8 Wrzesień 2014 Napisano 8 Wrzesień 2014 Edziu- ogarnij się...To Twój 5 wątek o Midasie, a ten dodatkowo na Głównym wywaliłeś...
Edek bomber Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Napisano 8 Wrzesień 2014 Spoko , planuje go zakupić i zastanawia mnie on .... A tak nawiasem - nie można za często o jakiejś rzeczy pisać ?
Czlowieksniegu Napisano 8 Wrzesień 2014 Napisano 8 Wrzesień 2014 Odpowiem poza nawiasem- ilość wątków, które na jeden temat założysz wprost proporcjonalnie odbija się na merytorycznej odpowiedzi.Jest coś takiego, jak zmęczenie materiału...
Kriczer Napisano 8 Wrzesień 2014 Napisano 8 Wrzesień 2014 A co będzie jak odpowie nie użytkownik tego wynalazku :D ?-statyczny tryb pracy-Lokalizator impulsowy typu PI Wpisz se facet w google co to jest dynamik a co to jest statyk i się dowiesz...
Edek bomber Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Napisano 8 Wrzesień 2014 Wpisz se facet w google co to jest dynamik a co to jest statyk i się dowiesz..." - dobra wpisywałem i jakoś nie ma tam tego dlaczego midas się nie nadaje na pola ...... To że ma statyczny tryb pracy to się nie nadaje ? A może wystarczy tylko powoli operować wykrywaczem i sprawa będzie załatwiona ... Lokalizator impulsowy typu PI - czemu on niby ma dyskwalifikować ten wykrywacz na poszukiwania na polach ?
Astra Napisano 8 Wrzesień 2014 Napisano 8 Wrzesień 2014 Kolego Edek trzeba było zapytać kto ma Midasa, udać się do gościa porozmawiać i wypróbować. Jeżeli zaczynasz przygodę z kopaniem to myślę dobra rada pomyśl nad inną wykrywką. Argo pokopiesz doły na statyku, a jak się znudzisz zaglądaniem do chińczyków to poszukasz koloru.
belzebub Napisano 11 Wrzesień 2014 Napisano 11 Wrzesień 2014 1. Czego masz zamiar szukać?Z Twojego opisu wnioskuje,że drobnicy, monetek, itp.2. Z jaką cewką (wielkość) chcesz ewentualnie zakupić ten sprzęt?Tu są różne teorie dotyczące wielkości cewki, a możliwością szukania drobnicy.Z mojego doświadczenia - przez dwa sezony chodziłem z Midasem - posiadam/łem sprzęt wyprodukowany w 2009 roku z dużą cewką.Wykrywacz dobry na militarkę ale pod warunkiem, że masz pewną miejscówkę.W przeciwnym wypadku wzbogacisz się o kupę złomu, sporo krzepy i gratisowo odciski - na koniec sprzęt pójdzie w odstawkę.Jedyną monetę jaką udało mi się znaleźć to 5 miedzianych kopiejek i to wyjętych przypadkiem wraz z dużym kutym gwoździem z głębokości około 35 cm.W tym roku sprawdzałem Midasa na boratynkach znalezionych innym sprzętem - dynamik". Był ślepy" jak kret z odległości 5 cm,W momencie jak położyłem 3 sztuki obok siebie zaczął dawać delikatny sygnał.Nie ważne jak zmieniałem parametry czułości i dyskryminacji - efekt ten sam.Nie dyskryminuje Midas i nie zachęcam do kupna konkretnego sprzętu.Posłuchaj rady doświadczonych osób na tym forum i zdecyduj do czego ma Ci służyć zakupiony sprzęt.
LeoVinci Napisano 12 Wrzesień 2014 Napisano 12 Wrzesień 2014 Kiedyś czytałem gdzieś tu na forum że midas nadaje się tylko na okopy i do lasu , a na pola się nie nadaje ?"Zanim trafisz nim monetę, wykopiesz kilkadziesiąt (optymistyczna wersja) dołków, aby wyciągnąć blaszki, śrubki lub części ciągnika...Do poszukiwania monet bardziej nadają się wykrywacze VLF- zazwyczaj posiadają funkcę dyskryminacji, która umożliwia wycięcie większości żelazopodobnego dziadostwa.
alex_2013 Napisano 12 Wrzesień 2014 Napisano 12 Wrzesień 2014 Nie nadaje się, chyba że na duże żelazo. Przyjmij za pewnik odpowiedz alboeksperymentalnie zacznij sprawdzać na sobie jesli nie masz zaufania do opinii z forum Edziu:)
Klucznik Napisano 13 Wrzesień 2014 Napisano 13 Wrzesień 2014 MIdas i podobne PI jak pojdziesz na orne pole czy ogrod to będzie wszędzie piszczal.To sprzet na las,gdzie mozesz trafic dobrą militarkę lub schowek.Na monety to nie,choc duza monete zobaczy pod warunkiem powolnego przemiatania.Chodze z dobrymi VLF ale zawsze mam PI bo jeszcze tym cos znajde a nie jakies drobne blaszki,czy monetki po kilka zlotych.Tak dla orientacji PI na cewce 120x120 widzi w ziemi zgniecione wiadro ocynkowane lekko 2,50 m.Mamy to w charakterze ze wolimy dyskryminowac i nie kopac za glęboko-jak ktos mądry kiedys napisal największym wrogiem poszukiwacza jest dyskryminacja i lenistwo.K.z K.
Edek bomber Napisano 14 Wrzesień 2014 Autor Napisano 14 Wrzesień 2014 Koledzy ja będę szukał militarki ... Nie wiedziałem że określenie pola" to jest szukanie monetek ... Ja będę szukał na polach militarki bo u mnie w 1944 ,-45 był front ...w lasach zresztą też :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.