Skocz do zawartości
  • 0

koło zębate

krzys26

Pytanie

Napisano

witam mam takie pytanie czy ktoś ma informacje na temat starej maszyny do kopania torfu jakieś zdjęcie rysunki techniczne co kolwiek wykopałem takie koło zębate o wymiarach średnica 38 cm otwór 30mm grubość 45mm zrobione z bardzo kruchego żeliwa mam informacje ze gdzie znalazłem to koło utopiła się maszyna do kopania torfu około 70-80 lat temu

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
fotka super i chyba nawet widać taki tryb jeśli jest możliwość o lepsze zdjęcie widać ze maszyna do wydobywania była częściowo drewniana a czy jest w tej książce jakiś opis wymiary
Napisano

witam mam takie pytanie czy ktoś ma informacje na temat starej maszyny do kopania torfu jakieś zdjęcie rysunki techniczne co kolwiek wykopałem takie koło zębate o wymiarach średnica 38 cm otwór 30mm grubość 45mm zrobione z bardzo kruchego żeliwa mam informacje ze gdzie znalazłem to koło utopiła się maszyna do kopania torfu około 70-80 lat temu

Napisano

druga strona koła chciałbym wiedzieć czy warto się tym zając bo podobno maszyna ma zalegać od 6 do 12 metrów w bagnie więc proszę o wszelkie info pozdrawiam

Napisano
Do kopania raczej maszyn nie było tylko szpadle :), ale zobacz to: https://www.google.pl/search?newwindow=1&tbm=isch&sa=1&q=kierat&oq=kierat&gs_l=img.3..0l4j0i24l6.13966.16220.0.16747.6.6.0.0.0.0.156.917.0j6.6.0....0...1c.1.52.img..0.6.914.uT5vC8zdcDk
Napisano
była maszyna bo jest kobieta która jako dziecko pracowała tam i układała kostki toru ale nie mam czasu do niej jechać i porozmawiać maszyna tam która była to według moich wiadomości była napędzana silnikiem tak zwanym esem i druga wersja ze kieratem końskim nie mogę otworzyć tej strony którą podano a maszyna podobno ma wysięgnik od 4 do 8 metrów ale to podobno
Napisano
Teraz powinno zadziałać
http://www.google.pl/search?newwindow=1&tbm=isch&sa=1&q=kierat&oq=kierat&gs_l=img.3..0l4j0i24l6.13966.16220.0.16747.6.6.0.0.0.0.156.917.0j6.6.0....0...1c.1.52.img..0.6.914.uT5vC8zdcDk
Napisano
teraz załadowała się stronka ale tu są same kieraty a maszyny do kopania torfu niema tryby podobne ale nie takie same bo były 5 ramienne lub 4 ramienne ale zbyt masywne lub za durze
Napisano
koła są różne i sieczkarnie do słomy też ale takich kuł nie widziałem i w podobnych maszynach ale naj bardziej interesuje mnie maszyna do kopania torfu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie