slawek910 Napisano 10 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2014 Witam wszystkich.Przeglądałem forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na pytanie : jak czyścić miedziowane łuski stalowe ? Eletrolizą/Autolizą ? Chodzi o to czy ww metody nie rozpuszczą miedzi ?? Łuski są w miarę dobrym stanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 10 Sierpień 2014 Share Napisano 10 Sierpień 2014 Metody jak elektroliza/autoliza usunie miedziowanie. Pozostaje czyszczenie punktowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek910 Napisano 10 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2014 A np: Fosol do takiego czyszczenia może być ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 11 Sierpień 2014 Share Napisano 11 Sierpień 2014 Zdecydowanie to będzie najlepszy wybór. Grubsze ogniska rdzy usunąć mechaniczne przez obstukiwanie/skrobanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 11 Sierpień 2014 Share Napisano 11 Sierpień 2014 Elektroliza w sodzie/soli nie zaszkodzi warstwie miedzi.Fosol choć też miedzi niezbyt szkodzi,to jednak dłuższego moczenia cienka warstwa może nie przetrwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek910 Napisano 11 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2014 vis 1939Ale mówimy o sodzie oczyszczonej czy kaustycznej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 11 Sierpień 2014 Share Napisano 11 Sierpień 2014 Najprościej użyć sody oczyszczonej.Roztwór elektrolitu z NaOH się do koloru" nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 12 Sierpień 2014 Share Napisano 12 Sierpień 2014 Elektroliza w roztworze sody oczyszczonej to dobry pomysł. Sprawdzałem wiele razy i efekt ok. Miedziowania nie ruszy. Oczywiście proces trzeba kontrolować regularnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.