lasiutm Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Witam. Ostatnio natrafiłem na takie coś i nie wiem jak się zabrać za czyszczenie. Zostało bardzo dużo oryginalnej farby. Widoczne też są oznaczenia. Czym najlepiej wyczyścić przedmiot w takim stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lasiutm Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lasiutm Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Rzeczywiście nienajgorszy stan. Jak chcesz zachować malowanie to masz w zasadzie dwa wyjścia. Ja bym na początku delikatnie podczyścił mechanicznie - żeby te luźne produkty usunąć. Można próbować zmiękczyć naftą albo wd40. Można by zastosować fosol (wiem, wiem, niektórzy zaraz zaczną krzyczeć, że kwas, ale nie szkodzi zwykle farbie i zabezpiecza przed dalszą korozją. Można też zastosować po oczyszczeniu taninę. Na wierzch najlepiej paraloid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lasiutm Napisano 17 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2014 Dzięki za szybką odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 27 Wrzesień 2014 Share Napisano 27 Wrzesień 2014 polecam zestaw druciak do garczków taki z marketu i wd 40 świetny duet ja uważam że najlepszy na bank mało inwazyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 ta niech wyszlifuje od razu, szczotka ryżowa i proszek do zlewu i ciepła woda- szorowanie. Po tym procederze fosolowe malowanie na ok 15 minut i do ciepłej wody wymyć, i tak w koło aż do czystego metalu. Jak są resztki farby to się pokażą a przy zestawieniu druciak do garów i wd 40 to zedrzesz wszystko a i tak będzie paskudna bo niedoczyszczona , jak nie chcesz farby to elektroliza to chociaż ładnie dokładnie wygotujesz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afgan251 Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 Nawiązując jak to nazwałeś do 'szorowania' Kobierasa39 , jestem jak najbardziej za . Nie polega to na bezmyślnym rwaniu wszystkiego co zostało na tej puszce ,a jedynie mechanicznym usunięciu zanieczyszczeń których metodami chem. nie usuniesz .Istnieją szczoteczki i innego typu gadżety które doskonale sobie poradzą z takim osadem bez uszczerbku na tym co się mogło zachować . Niestety z twojej wypowiedzi wnioskuje że goły metal jest ideałem który trzeba osiągnąć , boli mnie takie podejście . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 afgan jeżeli pijesz do mojej wypowiedzi to czytaj ze zrozumieniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afgan251 Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Fakt , źle zinterpretowałem twoją wypowiedz . Przepraszam z wielkim ukłonem . Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 4 Październik 2014 Share Napisano 4 Październik 2014 Po taninie zrobi się czarna jsk święta ziemia. Ja swoją kilka lat temu robiłem w kwasie szczawiowym - można też Fosolem. Ważne żeby potem dokładnie wypłukać. Potem zanezpieczyłem woskiem na gorąco i stoi do dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.