Skocz do zawartości

III Piknik Militarny Pierwszy dzień wolności", Jastrowie 9-10.08.2014 r.

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano

III Piknik Militarny, Jastrowie 8-10.08.2014 r. (artykuł z Aktualności Lokalnych" nr 30 (824) z 23 lipca 2014 r.

Napisano
Ufff... najpierw wesołe miasteczko oraz stoiska handlowe i gastronomiczne, a wieczorem wiernie odtworzona zbrodnia wojenna w Podgajach" !!! No i na zakończenie muzyczne atrakcje!!! A całość nazywa się Piknikiem Militarnym" !!!
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Irke - a właściwie o co Ci chodzi z tą gastronomią? Co byś chciał? Rekonstrukcję in the middle of nowhere?
Aczkolwiek i ja wolałbym, żeby się dymany zamek po kadrze nie plątał, a i za teren jakiś bardziej urozmaicony bym się nie pogniewał. Dobrze choć, że na scenografię nie pożałowali.
Napisano
Jastrowie
Tu mieszkał po wojnie Leon Kruczkowski

Jastrowie to miasto w woj. wielkopolskim, w powiecie złotowskim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Jastrowie. Naprzeciw kościoła św. Michała Archanioła, przy ulicy Kieniewicza stoi niewielka kamieniczka, w której przebywał po spędzonych latach w obozach jenieckich w Choszcznie i Bornem Sulinowie, autor dramatu Pierwszy dzień wolności" - Leon Kruczkowski. Lata wojny spędził w obozach jenieckich w Arnswalde II B (Choszczno) i Gross Born (Borne Sulinowo).
To tak w ramach wyjaśnienia dlaczego taka a nie inna nazwa.
Napisano
Ciekawe i owszem, ale trochę przekombinowane. Bez specjalnego obcyndalania się i fałszywej skromności - jeżeli ja, urodzony i wychowany za komuny, nie tylko wiedzący, że był jakiś Kruczkowski i napisał Pierwszy dzień wolności", ale jeszcze do tego w swoim czasie gruntownie się w ten utwór wgryzający w ramach olimpiady polonistycznej, tego nie skojarzyłem, to śmiem twierdzić, że 95+ procent obywateli nie skojarzy.
To tak, jakby na wlocie do Wolsztyna postawić tablicę MIASTO KOCHA ROBERTA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie