april_86 Napisano 13 Lipiec 2014 Autor Napisano 13 Lipiec 2014 witam, na rzymskim denarze jest coś w rodzaju nalotu rdzy, wyglada to też jak gdyby prześwit warstwy spodniej, pod warstwą srebra. trochę boje się czyścić,żeby nie odprysneły płatki srebra z powierzchniowej warstwy i nie odsłoniły rdzy bardziej (zakładając że to prześwit). Czyściłem kilkanaście sekund szczoteczką miekką i płynem do srebra Argentum ale bez rezultatów...ma ktoś jakies pomysły?
remington Napisano 13 Lipiec 2014 Napisano 13 Lipiec 2014 Rdzę usuniesz kwaśnymi środkami, albo elektrolizą. Polecam to drugie.
april_86 Napisano 13 Lipiec 2014 Autor Napisano 13 Lipiec 2014 hmm słyszałem kiedys, że elektroliza nie jest dobra w przypadku srebrnych monet... Kiedyś robiłem elekrolizę 10-groszówki 1840 i wyszła jakaś różowa, do tego z odbitym śladem po przymocowaniu do drutu. Wolalbym coś mniej inwazyjnego. Co z octem na kilkanascie sekund?
remington Napisano 13 Lipiec 2014 Napisano 13 Lipiec 2014 Widzisz, ocet też sobie z tym poradzi, a przy okazji poradzi sobie z innymi składnikami stopu, gdyż konieczny czas działania wyniósłby kilka godzin.
pir77 Napisano 14 Lipiec 2014 Napisano 14 Lipiec 2014 Namocz w oliwce dla dzieci na 24 godz. a potem pocieraj delikatnie fibrą lub flanelą. Może nie tak skuteczne jak elektroliza ale napewno bezpieczniejsze dla monetki.
viator01 Napisano 14 Lipiec 2014 Napisano 14 Lipiec 2014 W tym przypadku może się nie skończyć na 24 godzinach, a może potrwać nawet kilka tygodni. Przy oliwce konieczna jest cierpliwość.
IdeL Napisano 16 Lipiec 2014 Napisano 16 Lipiec 2014 A nie jest to czasem odpadająca od miedzianego rdzenia warstwa srebra? Tak to wygląda na Twoim zdjęciu.IdeL
april_86 Napisano 18 Lipiec 2014 Autor Napisano 18 Lipiec 2014 właśnie tego się boje, że miedź jakoś tak się ułożyła w stopie, że to srebro może odprysnąć i moneta straci czytelność. A na falsyfikat nie wygląda. W oliwce ona leży już pół roku... oczywiście była lekko sprobana zapałką, bez rezultatu.
IdeL Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Ta moneta wcale nie musi być klasyczną fałszywką, a zapewne jest tzw. suberatusem - takim niepełnowartościowym denarem, który był po prostu srebrzony.PozdroofkiIdeL
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.