madum Napisano 19 Czerwiec 2014 Autor Napisano 19 Czerwiec 2014 Witam, w czasie dzisiejszej przechadzki po lesie wyskoczyło takie coś. Domyślam się że jest to zapalnik, dlatego pozostał w lesie. Od jakiego pocisku może być ten zapalnik?
predi888 Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 ałożysz się o swoją rękę?"Wprawdzie nie napisałem że 100% bezpieczny ale założyć się mogę.
szydlo1 Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 rodan dzięki za tak wysoką ocenę.Wszystko jest kwestią odpowiedniego podejścia.Krótko mówiąc szacunek z racji wieku i wartość jaką dla mnie przedstawia i najważniejszy fakt to to,że takieeksponaty"same opowiadają historię.Chodź trzeba powiedzieć,że nie za wesołą.pzdr.
madum Napisano 20 Czerwiec 2014 Autor Napisano 20 Czerwiec 2014 Miejscówka jest najeżona tego typu fantami.szydło1 - Twój pocisk prezentuje się znakomicie. Fajnie zobaczyć jak to wyglądało kiedyś. Moje znajdy są w dużo gorszym stanie noi ten smugacz... Mimo wszystko zostały w lesie. Trochę poczytałem na temat pocisków podkalibrowych i przeraża mnie jedna sprawa, mianowicie rdzeń takiego pocisku jest wykonany ze zubożonego uranu. Uran to jak wiadomo pierwiastek promieniotwórczy. Jest jeszcze druga wersja, w której rdzeń wykonany miałby być z wolframu. Czy wiadomo z czego dokładnie wykonany został rdzeń w odkrytych przeze mnie pociskach? Wolfram? Uran? czy może jakiś stop tych metali?
Ave Danzig Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 Z wolframu, z zubożonego uranu to wynalazek powojenny. Po elektrolizie powinieneś osiągnąć podobny stan jak kolega szydło1, a smugacze krzywdy ci nie zrobią, no chyba że będziesz chciał te pociski przyspawać do płotu jako ozdobne zakończenie, to nie polecam ;)
vis1939 Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 Rdzeń jest z węglików spiekanych(na bazie wolframu) Smugacz jest w tym symboliczny i mniej groźny(o ile cokolwiek po tylu latach w glebie) od pudełka radzieckich zapałek,ale według wiadomej ustawy nielegalny...
madum Napisano 19 Czerwiec 2014 Autor Napisano 19 Czerwiec 2014 Witam, w czasie dzisiejszej przechadzki po lesie wyskoczyło takie coś. Domyślam się że jest to zapalnik, dlatego pozostał w lesie. Od jakiego pocisku może być ten zapalnik?
szydlo1 Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 Mój jest po autolizie,niezbyt agresywnej,moczonej 24 godziny i szczotka druciana,potem moczony w gorącej wodzie z kwaskiem cytrynowym dla zobojętnienia odczynu zasadowego po krecie i na koniec przepracowany olej silnikowy.Tak mi ktoś podpowiedział kiedyś i tak czynię,zabawy trochę jest ale to przyjemna robota.
predi888 Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 Nie zapalnik a pocisk podkalibrowy, chyba ruska 76,2.Z dużym prawdopodobieństwem jest bezpieczny,trzeba by tylko luknąć czy od spodu ma smugacza.
woytas Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 ...Z dużym prawdopodobieństwem jest bezpieczny....Założysz się o swoją rękę?Złomu nie bierzemy do łap - a doradcą dziękujemy.
madum Napisano 20 Czerwiec 2014 Autor Napisano 20 Czerwiec 2014 Predi888 - dzięki za identyfikację, zawsze dobrze wiedzieć z czym się miało do czynienia. Załączyłem fotke jak to wygląda od spodu. Pocisk zakopałem w lesie. Wykrywka w tym miejscu szalała i podejrzewam, że może być tego dużo więcej.
szydlo1 Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 madum tak to wygląda.W moim smugacz wypalony był lub się utlenił albo...,w każdym razie pusty
Pytanie
madum
Witam, w czasie dzisiejszej przechadzki po lesie wyskoczyło takie coś. Domyślam się że jest to zapalnik, dlatego pozostał w lesie. Od jakiego pocisku może być ten zapalnik?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.